Svet
76367 ogledov

Hrvati ponovno opazili žival, za katero so verjeli, da je že zdavnaj izumrla

vrt Profimedia
V drugi polovici 20. stoletja so bila nahajališča tega glodavca zabeležena v Andrijaševcih, Nuštru, Antinu in Pačetinu, od leta 1984 pa velja za izumrlega. Zdaj so se spet pojavili ...

V 19. stoletju in v začetku 20. stoletja so na območju Srijema od Vinkovcev proti Srijemski Mitrovici živeli slepi kužeti, a že dd leta 1984 veljajo za izumrlo vrsto. Iz Vučedola pri Vukovarju pa zdaj prihajajo senzacionalne novice. Slepi kužeti očitno niso izumrli.

"Na vrtu sem videl, da se steblo pora trese. Mož je šel pogledat, kaj se dogaja in izvlekel čudno dlakavo žival, večjo od krta, brez repa in oči," je za hrvaški radio Vukovar povedala Snježana, ki pravi, da jim je slepo kuže pojedlo skoraj ves krompir na vrtu.

Slepo kuže | Avtor: Profimedia Profimedia
Slike nenavadne živali si je ogledal Pavao Dragičević iz Javne ustanove za zaščito naravnih vrednot Vukovarsko-sremske županije. "Dobra novica je, da v Vučedolu živi kolonija slepih kužet. Zdaj jih ne bomo več imeli za izumrlo vrsto," je povedal in dodal, da bo v Vučedol prišla specializirana ekipa iz Zagreba, ki bo izvedla genetsko raziskavo, ugotovila izvor vučedolskih glodalcev in jih morda preselila v drug kraj, lastnikom pa bodo povrnili škodo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2