Svet
13 ogledov

Hrvati prepovedali Facebook in igrice

Tudi predsednik Hrvaškega novinarskega društva Zdenko Duka je ocenil, da je vods Žurnal24 main
HRT je zaposlenim prepovedal dostop do spletnih socialnih omrežij. Razlog za to naj bi tičal v tem, da zaposleni v službi igrajo igrice.

Novinarji in ostali zaposleni na hrvaški radioteleviziji (HRT) so nezadovoljni zaradi odločitve vodstva, da onemogoči dostop do spletnih socialnih omrežij, kot sta Facebook in Twitter, in spletnih igric. Dostop so obdržali le tisti, ki ta socialna omrežja uporabljajo samo za svoje delo (na primer odnosi z javnostmi).

Začasni glavni direktor HRT Josip Popovac je ob tem dejal, da so zaposleni med delovnim časom igrali igrice, zaradi česar je bil računalniški sistem v stavbi preobremenjen. Novinarji so do odločitve kritični – še posebej, ker ravnokar po vsej državi potekajo protesti, organizirani prek Facebooka.

"Obstaja že vrsta raziskav, ki se ukvarja na primer s tem, kako internet (ali elektronska pošta) vpliva na produktivnost. Po eni strani je res lažja komunikacija in naj bi se produktivnost povečevala, če pa moraš pripraviti resno strategijo ali kakšen načrt, moraš pošto odklopiti, sicer ne narediš ničesar. Tisti, ki želijo biti čim bolj učinkoviti, si odmerjajo čas, kdaj so dosegljivi na pošti. Toliko kot je priložnosti, je tudi pasti," glede tega pravi Marko Milosavljevič, strokovnjak za medije. Sam ocenjuje, da so tehnologije preprosto že preveč uveljavljene, da bi jih lahko nekdo preprosto "izkoreninil".

Nekateri sicer menijo, da bi bila lahko odločitev glede ukinitve dostopa povezana prav z omenjenimi protesti, drugi opozarjajo, da bi na to lahko vplival pretok informacij po internetu glede Iva Sanaderja. Novinar HRT Ilija Jandrić je na Popovca naslovil pismo, v katerem mu zbadljivo pojasnjuje, da sta "Facebook in Twitter, spoštovani g. Ve De, postala nezamenljiva v proizvodnji dnevnih vesti. Z ukinjanjem le-teh kratite pravico do konkurenčnosti".

Slovenska ministrstva

Pri nas na ministrstvih za javno upravo, visoko šolstvo in zunanje zadeve o prepovedi niso razmišljali. Na notranjem ministrstvu že velja "dodatno prepovedana storitev MSN klepeta in igranje spletnih iger". Na okoljskem ministrstvu so razmišljali o prepovedi, in sicer zaradi želje po zmanjšanju obremenitve omrežja ter zahtevkov uporabnikov. Že zdaj imajo onemogočen dostop do You Tuba med 8. in 16. uro.

"Razmišljamo tem, da bi zaradi varovanja informacijskega sistema uvedli sistem omejevanja dostopov do določenih spletnih vsebin," pa so nam dejali na ministrstvu za šolstvo. Niso še odločeni, ali bodo strani blokirali ali omejili prenos podatkov. "Velika verjetnost je, da bomo izvedli nekakšno kombinacijo obeh ukrepov," pravijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.