Svet
6570 ogledov

Po dveh malo boljših dneh spet slabe številke za Hrvaško

Hrvaška obala Profimedia
Mnogi so prepričani, da bi morali nočne klube zapreti, ko je bil še čas.

Na Hrvaškem je po štirih rekordnih dneh, ko je bilo vsak dan večje število okuženih, največ v petek - 306, število novih primerov v soboto, nedeljo nekoliko padlo. Včeraj so objavili, da imajo 134 novih potrjenih primerov v zadnjih 24 urah, danes pa so številke spet večje. 

Danes so ob 14. uri sporočili, da so v zadnjih 24 urah potrdili kar 219 primerov okužb z virusom Sars-CoV-2. Aktivnih primerov na Hrvaškem je trenutno 2231, 167 bolnikov s covid-19 se zdravi v bolnišnici, od tega jih je devet na respiratorju. Dve osebi sta v zadnjih 24 urah umrle. 

Od 25. febrarja, ko je bil potrjen prvi primer okužbe z novim koronavirusom na Hrvaškem, so do danes zabeležili 8530 okužb. 175 oseb je umrlo. V samoizolaciji je trenutno 7815 oseb. 

Po informacijah lokalnih štabov civilne zaščite, ki se zaradi drugačnega zajema podatkov razlikujejo od nacionalnih podatkov, se je samo v Istri na novo okužilo 13 ljudi. Največ okužb spet prihaja iz Splitsko-Dalmatinske županije, kjer so potrdili 71 novih okužb. 

Podatki po županijah: 

- Sisaško-moslavška - 4
- Primorsko-goranska - 5
- Istrska - 13
- Ličko-senjska - 0
- Vukovarsko-srijemska - 0
- Bjelovarsko-bilogorska - 2
- Požeško-slavonska - 2
- Mesto Zagreb - 30
- Šibeniško-kninska - 1
- Varaždinska - 3
- Karlovška - 0
- Osješko-baranjska - 8
- Splitsko-dalmatinska - 71
- Dubrovniško-neretvanska 9
- Zadarska 26
- Krapinsko-zagorska - 1
- Zagrebška - 12
- Brodsko-posavska - 20
- Medžimurska - 0

(skupaj: 207)

Hrvati priznavajo: Nočni klubi so bili napaka

Na Hrvaškem sicer mnogi obžalujejo, da niso zaprli nočnih klubov, ki so predstavljali večje tveganje za širjenje epidemije na Hrvaškem. 

"Če bi dobili pooblastila, na lokalni ravni, da lahko zapiramo klube, še posebej zdaj, ko je že konec sezone, ko je pod vprašajem še tisto malo poletja in sezone, ki sta nam ostala, mislim, da bi zagotovo zaprli vse klube."
Ante Dabo, župan Novalje

Spletni portal 24ur.com poroča, da je Nacionalni krizni štab vedel, da največjo nevarnost pomenijo odprte meje za potnike iz BiH, poroke ter množične zabave mladih. Tako trdi direktor Hrvaške turistične zveze Veljko Ostojić, ki meni, da nočni klubi ne bi smeli obratovati. Za POP TV je povedal: "Iz teh treh stvari so se zgodila žarišča, ki so pred nekaj dnevi eskalirala in ki so bila povod za porast naših številk, kar je privedlo do odločitev nekaterih držav, da Hrvaško uvrstijo na rdeči seznam." 

Župan Novalje Ante Dabo pa je za televizijo dejal, da bi nočne klube, če bi bilo to v njegovi pristojnosti, zaprli. "Po mojem in mnenju štaba civilne zaščite mesta Novalja smo bili vsi enoglasno za to, da se klubi zaprejo," je povedal za POP TV. "To pa zato, ker smo imeli v primerjavi z lanskim letom okoli 70 odstotkov gostov na vrhuncu sezone v začetku avgusta. Od tega je bilo žurerjev morda pet odstotkov ali pa še niti toliko ne. Žurerji so bili veliko tveganje za to sezono."

Zaradi poslabšanja epidemiološke situacije na Hrvaškem, ki je bila ob začetku sezone zelo ugodna, so mnoge države, med njimi tudi Slovenija, Hrvaško uvrstile na seznam t. i. rdečih - nevarnih držav. Od včeraj opolnoči za povratnike s Hrvaške v Sloveniji velja 14-dnevna karantena.

dezurni@zurnal24.si


 

Komentarjev 14
  • e7a577d9a0a94365773a47e8a9a19dab1b01c855 20:30 25.avgust 2020.

    kaj vas sploh motivira k komentiranju ? slovenska obala je 110 % zasedena, kar je odlično in v čem je vaš motiv, da toliko komentirate hrvaško. ste možgansko pohabljeni ali kaj točno želite povedati. na vsakem posamezniku je, da se ...prikaži več drži pravil. poznamj ih na desetine , ki so odpovedali morje na HR, na naši obali pa ne dobijo niti apartmaja , ki je 2km oddaljen od plaže. v čem je problem? ubogi revčki pljuvate vsepovprek, ker ste zakompleksirani idioti.

  • andrej084 13:56 25.avgust 2020.

    OBRTNA ZVEZA SLOVENIJE predlaga vladi ,da podaljša ukrepe čakanja na delo, s tem pa seveda nadomestilo za take osebke. Letos skoraj vsa Slovenija na hrvaški obali, torej ni nobene krize, kot so jo napovedovali v marcu v gospodarstvu, torej vsi ...prikaži več na dopust, vsi imajo denar, nekateri se celo nočejo vrniti, in zdaj bi pa radi še malo počivali doma. Upam, da ne bo vlada popustila.

  • mulc1 10:57 25.avgust 2020.

    Corona panika in covid nateg se nadaljuje. Ovce, maske na gofljo in boste varne, pa makar 1 mesec uporabljene, ker takih je itak 3/4.