Svet
11 ogledov

Hrvati se zaradi EU bojijo Janše

Janez Janša Saša Despot
Hrvati se bojijo, da bi nova vlada, ki jo bo najverjetneje vodil Janez Janša, lahko vnovič zapletla vstop Hrvaške v EU.

S tem ko se korak za korakom ruši koalicija premierja Boruta Pahorja, se povečuje zaskrbljenost, da bi nova slovenska vlada, ki jo bo najverjetneje vodil sedanji vodja opozicije Janez Janša, vnovič lahko zapletla vstop Hrvaške v EU, danes piše reški Novi list. Kot dodaja, bodo izidi slovenskega referenduma o članstvu Hrvaške negotovi.

Slovenske ozemeljske zahteve bodo lahko vnovič ovira za Hrvaško, glede na to, da bo ratifikacija hrvaške pristopne pogodbe prišla na dnevni red v Sloveniji, preden bo znana odločitev arbitražnega sodišča, piše reški časnik.

Navaja, da bo za ratifikacijo pogodbe potrebna dvotretjinska večina v državnem zboru, kar bo skoraj nemogoče, preden bo Slovenija vedela, ali je dobila izhod na odprto morje, zaradi katerega je slovenski politični vrh pred dvema letoma tudi blokiral hrvaška pogajanja.

Hrvaška bo spet žrtev izsiljevanja

Da bi Hrvaška vnovič lahko postala žrtev slovenskega izsiljevanja, opozarjajo hrvaški strokovnjaki, medtem ko slovenski poudarjajo, da se bo v takšnih razmerah težko izogniti referendumu o hrvaški pristopni pogodbi v Sloveniji, poudarja časnik.

Ne glede na sedanjo otoplitev odnosov med državama je izid takšnega referenduma, ki bo vnovič podžgal nacionalistično retoriko, vedno vprašljiv. Takrat bo na oblasti najverjetneje Janša, ki vodi politično opcijo nasprotnikov arbitražnega sporazuma, ocenjuje Novi list. Dodaja še, da to možnost omenjajo tako raziskovalci londonskega časnika The Economist kot nemški Der Spiegel.

"Slovenska desnica ne more več izničiti arbitražnega sporazuma niti umakniti podpisa, ravno zato pa pritisk lahko prestavijo na referendum o hrvaški pristopni pogodbi," ob tem še poudarja Novi list.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.