Svet
27 ogledov

Hrvati se znova bojijo referenduma

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Referendum o vstopu Hrvaške v Evropsko unijo (EU) je po padcu vlade sedaj dejstvo, piše hrvaški Novi list. Padec vlade Boruta Pahorja pa bi lahko pred volitvami zasenčil edini resnični uspeh hrvaške premierke Jadranke Kosor, odstranitev slovenske blokade v hrvaških pristopnih pogajanjih z EU, dodajajo.

Hrvaškim mukam s Slovenijo še ni videti konca, danes ocenjuje hrvaški časnik Novi list po torkovi nezaupnici vladi premierja Boruta Pahorja. Morebitna sprememba oblasti v Sloveniji ne bi smela vplivati na dogovorjeni arbitražni postopek, pa poudarja Vjesnik. Hrvaški tisk je sicer enoten, da bodo v Sloveniji letos predčasne volitve.

Padec levosredinske vlade slovenskega premierja Boruta Pahorja bi se lahko negativno odrazil na Hrvaško in zasenčil edini resnični uspeh predsednice hrvaške vlade Jadranke Kosor v njenem mandatu, odstranitev slovenske blokade hrvaških pogajanj z EU, izpostavlja Novi list. Spominja, da "najbolj verjetni" Pahorjev naslednik Janez Janša ni skrival namena, da bi postavil pod vprašaj arbitražni sporazum.

Pojasnjuje, da je že zdaj gotovo, da bodo Slovenci o hrvaški pristopni pogodbi odločali na referendumu. Vprašanje bo namreč na dnevnem redu, preden bodo izvedeli za razsodbo arbitražnega sodišča in torej tudi to, ali so dobili "tisti famozni" izhod na odprto morje, poudarja Novi list.

 

"Predčasne volitve decembra letos"

Kot dodaja, je Janša napovedal, da SDS ne bo podprla ratifikacije hrvaške pogodbe, dokler ne bo določena meja s Hrvaško. "Torej, Janša v resnici ponuja blokado hrvaškega vstopa v EU, dokler Hrvaška ne bo sprejela 'pravične razmejitve'. Tisto 'pravično mejo', o kateri sanjajo slovenski nacionalisti, pa Hrvaška lahko doseže le, če zapusti levi breg Dragonje, Savudrijo, Kaštel, Snežnik, levi breg Mure ..." sklepa Novi list pod naslovom Novi-stari problemi za Hrvaško.

Vjesnik pa spominja, da se bo uveljavitev arbitražnega sporazuma začela s podpisom hrvaške pristopne pogodbe z EU. Izpostavlja, da naj spremembe v slovenski vladi ne bi vplivale niti na dogovorjeni proces urejanja spora o meji niti na sklepne korake glede članstva Hrvaške v EU, ki ga je pričakovati 1. julija 2013. Dodaja, da bodo predčasne parlamentarne volitve v Sloveniji najpozneje 20. decembra letos.

Svetovni mediji le omenili

Več tujih časnikov danes poroča o padcu slovenske vlade. Večina, med njimi tudi nemški Frankfurter Allgemeine Zeitung in francoski Le Monde, dogajanje v Sloveniji le opisujejo in ga ne komentirajo, avstrijski časniki Kleine Zeitung, Die Presse in Der Standard pa v spletnih izdajah v glavnem povzemajo komentar avstrijske tiskovne agencije APA.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.