Svet
3268 ogledov

Hrvati spreminjajo državne praznike

koledar Profimedias
Hrvaška vlada je sprejela nov razpored državnih praznikov.

Spreminjajo se tako prazniki, ki so dela prosti dnevi kot tisti, ki to niso. Hrvati tako po novem ne bodo več praznovali dneva državnosti 25. junija. Vlada Andreja Plenkovića je sprejela odločitev, da se dan državnosti premakne na 30. maj, na obletnico dne, ko je bil Franjo Tuđman izbran za predsednika države, Stipe Mesić pa za predsednika vlade. Hrvati so do leta 2001 slavili 30. maj kot dan državnosti. 

25. junija bodo praznovali neodvisnost, a to ne bo več dela prost dan. 8. oktober, ki je bil do sedaj dan neodvisnosti, bo po novem dan hrvaškega sabora in ne bo več dela prost dan. 

Vpeljuje pa se tudi nov praznik, ki ga bodo praznovali 18. novembra. Takrat se bodo poklonili spominu na žrtve državljanske vojne in spomnili žrtev v Vukovarju in Škabrnjah.

Ostali prazniki ostajajo na koledarju, kot so bili doslej. Na Hrvaškem imajo 14 praznikov, ki so dela prosti dnevi in pet praznikov, ki niso dela prosti dnevi.  

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.