Svet
14 ogledov

Hrvati v EU pošiljajo desničarje

Ruža Tomašić Borna Filić/PIXSELL
Hrvaška opozicijska desničarska koalicija, ki jo sestavljajo HDZ, Hrvaška stranka prava Ante Starčević (HSP AS) in Blok upokojenci skupaj (BUZ), bo imela šest od 12 hrvaških poslancev v Evropskem parlamentu.

Prve volitve v Evropski parlament je zaznamovala izjemno nizka volilna udeležba, bila je le 20,79-odstotna.

Po preštetih slabih 97 odstotkih glasovnic so HDZ, HSP AS in BUP dobili dobrih 233.000 glasov ali 32,99 odstotka, kar jim zagotavlja šest evropskih poslancev. Največ preferenčnih glasov volilcev je dobila predsednica HSP AS Ruža Tomašić, in sicer slabih 62.000. Tomašićeva, ki je znana po svojih trdnih nacionalističnih stališčih, je bila šesta na volilnem seznamu. Preostalih pet poslancev bo dala HDZ.

Levi sredini 31 odstotkov


Vladajoča levosredinska koalicija SDP, Hrvaške narodne stranke (HNS) in Hrvaške stranke upokojencev (HSU) je dobila dobrih 31 odstotkov glasov, kar ji prinaša pet poslancev v Evropskem parlamentu. Dobili so slabih 225.000 glasov. Največ preferenčnih glasov je dobil nosilec volilne liste, nekdanji hrvaški zunanji minister Tonino Picula, in sicer več kot 105.000. Tudi preostali štirje novi hrvaški poslanci v Evropskem parlamentu s tega volilnega seznama so člani SDP.
Enega poslanca imajo Hrvaški laburisti – Stranka dela (HL), ki so zbrali 5,75 odstotka glasov. Drugih 25 volilnih list je dobilo po manj kot pet odstotkov glasov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.