Svet
9812 ogledov

Hrvati bodo gradili nov dvonadstropen most na Krk

Most na otok Krk, krški most Profimedia
Hrvaška vlada je začela s projektom izgradnje drugega mostu na otok Krk. Šlo bo za cestni in železniški most v enem.

Hrvaški Novi list danes poroča, da je hrvaška vlada začela projekt izgradnje drugega mostu na otok Krk. Podjetje Hrvatske avtoceste (HAC) je včeraj objavilo javni razpis za izdelavo študijske in prometne dokumentacije za lokacijsko dovoljenje za novi most na Krku skupaj s povezovalnimi cestami.

Kot dodajajo hrvaški novinarji, naj bi šlo za most, ki bo tako cestni kot železniški, segal pa do novega pristaniškega terminala v Omišlju, ki ga bo treba še zgraditi. ​Projekt je sicer že od prej napisan v prostorskem načrtu Primorsko-goranske županije, zdaj pa imajo zainteresirana podjetja do 29. januarja čas, da se prijavijo za izdelavo študijske dokumentacije, to je študij vplivov na okolje in drugih dokumentov, ki jih zahteva postopek do izdaje lokacijskega dovoljenja. Ocenjuje se, da bo ta strošek znašal 600.000 evrov, še piše Novi list. Most bo v dveh etažah, zgoraj bo cesta, železniška proga pa bo v spodaj. 

V HAC pričakujejo, da bodo naslednja tri leta namenjena izdelavi in pripravi dokumentacije, nato pa še dve leti za dokončanje gradbenih del.

"Potem ko smo obnovili obstoječi most na Krk pred dvema letoma, je v strateškem načrtu razvoja prometa načrtnovana tudi gradnja drugega, novega mostu, ki bo vključeval tudi železniški most. Že zdaj se čuti potreba za to, ko bo izgrajen kontejnerski terminal v Omišlju, pa bo ta potreba še večja in stari most za to ne bo več dovolj. Zato je ta razpis korak k izgradnji novega mostu. Zagotovo se bo zdaj šlo v to," je ob tem povedal hrvaški prometni minister in podpredsednik hrvaške vlade Oleg Butković.

Pričakovati je, da bo novi most močno razbremenil promet čez sedanji most na Krk, kjer se zastoji ustvarijo predvsem v poletni sezoni, ko na Krk roma ogromno turistov, tudi veliko slovenskih. 

Hrvati se sicer lahko v zadnjih letih pohvalijo z dvema izjemnima pridobitvama, ko je govora o mostovih. In sicer z mostom na Pelješac ter mostom v Omišu

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 19
  • Idioti 16:51 04.januar 2024.

    Njim bi bilo veliko boljše , da premostijo Bakarski zaliv in skrajšajo cesto za 20km , kot pa ta idiotizem .

  • sandi76 19:14 03.januar 2024.

    Ravno, ko bodo izdelali dokumentacijo, bo prišla prepoved plina in s tem potreba po železnici.

  • Naklonsky 13:00 03.januar 2024.

    Bravo Hrvati! Naš golobnjak ni sposoben niti ene ceste več zgraditi!