Svet
113 ogledov

Hrvati v šole uvajajo uniforme

Šola Profimedias
Podoba šolskih uniform bo odvisna od idej in želja v posamezni šoli. Predloge lahko podajo učenci, pri končni izbiri pa bodo sodelovali tudi modni oblikovalci.

Nekaj manj kot polovica od 108 zagrebških osnovnih šol je sprejela pobudo mestne uprave in bodo kmalu oblekle svoje učence v šolske uniforme. Mesto Zagreb je za šolske uniforme namenilo deset milijonov kun (1,31 milijona evrov) iz letošnjega proračuna.

Šolske uniforme naj bi uvedli za vse učence v 30 zagrebških osnovnih šolah, v še 22 šolah pa bodo uniforme oblekli v razredih, v katerih so pobudo sprejeli učenci, starši in učitelji, so potrdili v mestnem uradu za izobraževanje.

V nekaterih osnovnih šolah bodo učenci v uniformah že po veliki noči, torej 18. aprila, ostali naj bi uniforme dobili do poletja. V mestni upravi pričakujejo, da se bodo tudi nekatere druge zagrebške osnovne šole odločile za uvedbo uniform do začetka naslednjega šolskega leta

Podoba šolskih uniform bo odvisna od idej in želja v posamezni šoli. Predloge lahko podajo učenci, pri končni izbiri pa bodo sodelovali tudi modni oblikovalci.

Nekatere šole so se odločile za majice ter hlače ali krila, nekatere načrtujejo srajco in suknjič ali polo majico in jakno s kapuco, nekatere pa tudi nogavice in obutev. Vsi pa izpostavljajo potrebo po več kompletih šolskih uniform, ki bodo prilagojeni letnim časom.

Za manjši občutek socialnih razlik

Mestna uprava je pojasnila, da so se odločili za uvedbo šolskega kodeksa oblačenja, da bi zmanjšali občutek socialnih razlik med otroki.

Uniforme bodo sešili v zagrebški ustanovi, ki zaposluje osebe s posebnimi potrebami Uriho in ima približno 200 zaposlenih samo v šiviljskem oddelku, so še potrdili v mestni upravi.

Nekateri ravnatelji osnovnih šol pa so opozorili, da bi bilo denar namesto za uniforme bolj smiselno uporabiti za prenovo starih šolskih poslopij in igrišč.

Šolske uniforme so že pred leti uvedli v posameznih osnovnih šolah v nekaterih drugih hrvaških mestih, kot je Osijek.

Komentarjev 15
  • Dav Lob 16:29 27.februar 2017.

    Ti hrvati pa so še bolj nori kot sem mislil.

  • Skippy 01:56 26.februar 2017.

    Ja, ker od kupa blaga je odvisno, kakšen človek je nekdo. Vsak se lahko uči in postane kaj, ne pa da se samo vzpodbuja revščina.

  • Skippy 01:54 26.februar 2017.

    Pri nas je glavni namen oblasti se ukvarjati s tem, kako biti reven. Namesto da bi se ukvarjali s tem, kako kaj postati in kako kaj ustvariti.