Svet
0 ogledov

Hrvati zahtevali odstop vlade

Slika torkovega protesta v Zagrebu. (Foto: Tomislav Miletić/Pixsell) Žurnal24 main
Okoli tisoč protestnikov je zahtevalo odstop hrvaške vlade. Med njimi in policijo je prišlo do obračunavanja. Policija je 11 najbolj vročekrvnih pridržala.

Na zagrebških ulicah se je zbralo več kot tisoč protestnikov, ki so zahtevali odstop Jadranke Kosor in drugih članov vlade. Vzklikali so slogane, kot sta "Lopovi, lopovi!" in "Jadranka, odidi!".

Koliko je teh Indijancev?
Tako je po številu protestnikov policiste pred zgradbo vlade vprašal notranji minister Tomislav Karamarko.

Policija je že pred njihovim prihodom zavzela položaje na Markovem trgu in v okolici vladne stavbe. Blokado so postavili že pred Markovim trgom. Protestniki so zato porušili zaščitno ograjo na bližnjem gradbišču, da bi prišli na trg. "Mi vas plačujemo, vi pa ščitite lopove," so vpili protestniki in s kamenjem obmetavali policijska vozila ter zažigali smetnjake. V policiste naj bi metali steklenice, gradbeni material in prometne znake.  Na fizično obračunavanje je policija odgovorila z uporabo solzivca.

V zmedi, ki je nastala, je policija prijela najbolj goreče protestnike. Med prvimi je bil pridržan organizator torkovega in današnjega protesta Ivan Pernar. Policija je sporočila, da so privedli 11 ljudi. Podatkov o ranjenih nimajo.

"Imamo fašistično diktaturo"
Organizator protesta Ivan Pernar je vsem združenim protestnikom dejal, da imajo v državi fašistično diktaturo. "Če bo Kosorjeva odšla z oblasti, bo kazen zanjo manjša. Če ostane in še naprej vrši represijo, bo končala kot njen predhodnik. Tako se bodo izpolnile njene besede 'kamor Ivo, tja tudi jaz'", je za Večernji list povedal Pernar.

Protesti tudi v Osijeku
Na trgu Ante Starčevića naj bi se po poročanju Večernjega lista zbralo okrog 15 protestnikov, ki prav tako protestirajo proti vladi.

"Organizacija v državi je zelo slaba. Imamo veliko brezposelnih, na oblasti je mafija in zadnji čas je, da se nekaj spremeni," je povedal eden izmed organizatorjev protesta v Osijeku.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.