Svet
22 ogledov

Hrvatica po nemško

Trinajstletna deklica iz Knina ima okvaro dela možganov, ki ji omogoča razumevan Žurnal24 main
Možgani. Deklica se je prebudila iz kome in namesto v maternem hrvaškem jeziku spregovorila v nemščini.

“To, da se nekdo iz kome prebudi in govori tuj jezik, je znano iz literature, tudi v Sloveniji smo imeli nekaj takšnih pacientov. Gre za dokaj redek pojav, ki pa je v medicini znan,” je primer deklice iz Knina, ki se je v splitski bolnišnici pred dvema tednoma zbudila iz kome in začela komunicirati le v nemščini, komentiral nevrolog David B. Vodušek, strokovni direktor ljubljanske nevrološke klinike.

Račan tudi slikar

Po prometni nesreči v 70. naj bi se zdaj že pokojni hrvaški premier Ivica Račan znova učil hoditi; pridobil je tudi slikarski talent. Dr. Vodušek pa meni, da so po nesreči izginili zadržki.

Modularni možgani
Dekle se je nemščine učilo zgolj dve ali tri leta v šoli. Na splitski pediatriji so jo sprejeli februarja, in sicer zaradi zastrupitve krvi ter visoke vročine.

Potem je padla v komo, a so jo vendarle lahko prebudili.

Zdravniki so za hrvaške medije povedali, da pacientka hrvaščino sicer razume, a je ne govori.

“Odgovor je v modularnosti možganov. To pomeni, da ni vse z vsem povezano. Če ne bi bilo tako, bi najmanjša okvara vse porušila, a pri možganih so stvari drugače organizirane, izgubite samo posamezne funkcije,”
razlaga Vodušek.

“To ne pomeni, da človek govori ali ne govori – govor je sestavljen iz razumevanja, ponavljanja in tvorbe besed; vse je organizirano v različnih mestih možganov in okvara je lahko samo delna,” pravi.

Pomembno je tudi, ali se je človek učil tujega jezika od rojstva (je denimo dvojezičen) ali pa se ga je učil pozneje.

Prvi primer v Splitu
Hrvaški mediji poročajo, da je to prvi tak primer v splitski bolnišnici. Deklico sta pregledala tudi defektolog in psiholog. Upata, da bo spregovorila tudi hrvaško.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.