Svet
12 ogledov

Hrvatje dvigujejo DDV na kar 25 odstotkov

kune Shutterstock
Hrvaška vlada je na petkovi seji ožjega kabineta sprejela odločitev o zvišanju davka na dodano vrednost s 23 na 25 odstotkov. Odločitev naj bi z zakonom potrdili prihodnji teden.

Na Hrvaškem so že pred lanskimi volitvami neuradno napovedovali, da bodo zvišali DDV na 25 odstotkov, kar bo Hrvaško postavila med države, ki imajo najvišji tovrstni davek v Evropi, takoj za Madžarsko, ki ima 27-odstotni DDV.

HTV poroča, da bodo za turizem in gostinstvo ter za živila in komunalne storitve uvedli 10-odstotno vmesno stopnjo DDV. Z omenjenim nižjim davkom na dodano vrednosti bodo poskušali zavarovati standard državljanov. Zaenkrat ni jasno, kdaj bo novi davek tudi uveljavljen. Novi proračun naj bi sprejeli februarja.

Bogatejši proračun

Projekcije levosredinske hrvaške vlade naj bi pokazale, da bo Hrvaška z zvišanjem DDV za dve točki okrepila letni proračun za več kot tri milijarde kun (400 milijonov evrov). Obenem je vlada na seji ožjega kabineta odločila, da bodo letos znižali proračunsko porabo za pet milijard kun (530 milijonov evrov) v primerjavi z letom 2011, je v petek zvečer poročala Nova TV.

Kot so pojasnili, bo vlada znižala sredstva vsem ministrstvom, nedotakljive pa ne bodo ostale niti plače v javni in državni upravi niti božičnice, regresi za dopust in podobna nadomestila. Dodaja, da vlada ne bo znižala proračuna na račun velikih investicij in pokojnin.

DDV dvigovala že prejšnja vlada

Prejšnja desnosredinska vlada je avgusta 2009 kot enega izmed ukrepov fiskalne politike za krepitev gospodarstva zvišala DDV z 22 na 23 odstotkov, takrat pa je uvedla tudi dodatni davek na plače. Prejšnje zvišanje so mnogi proizvajalci in ponudniki storitev kompenzirali s svojimi notranjimi rezervami, je spomnil predsednik Neodvisnih hrvaških sindikatov (NSH) Krešimir Sever, ki je za časnik Slobodna Dalmacija ocenil, da to po napovedanem zvišanju ne bo več izvedljivo.

Poudaril je, da je bolj zaskrbljen zaradi zvišanja cen elektrike in plina, kar bo izzvalo verižno zvišanje cen in udarilo na standard državljanov. Prejšnja vlada je večkrat preložila zvišanje cen omenjenih energentov.

Podpredsednik vlade za gospodarstvo in minister za regionalni razvoj in sklade EU Branko Grčić je pred volitvami, ko je bil ekonomski strateg SDP, napovedal, da bodo v začetku leta 2012 znižali ceno elektrike in plina za gospodarstvo, medtem ko bodo o ceni energentov za gospodinjstva še razpravljali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.