Svet
22 ogledov

Hrvatje nori na lažno Poli

Razlike med izvirnikom in slabimi približki v Bosni in Hercegovini so bile pred Žurnal24 main
Hrvaška. Inšpektorji ugotovili, da je ponarejanja hrane vse več – med drugim tudi znane slovenske salame.
Ponaredki prodajajo
Reklama. Ponarejanje Perutnini ne ustvari posebne gospodarske škode. "Ob vsakem odkritju ponaredkov potrošniki postanejo še pozornejši na našo paleto živil, kar spodbudi njihovo trženjsko dinamiko," pravijo v podjetju, ki svojo blagovno znamko prodaja v več kot 20 državah.

Vzporedno s padcem kupne moči je hrvaške trgovine preplavilo ponarejeno blago. Če je soditi po številu ovadb inšpektorjev, utegne biti število ponaredkov dvakrat večje kot lani, piše zagrebški Jutarnji list. Poleg drastičnega povečanja števila vseh mogočih ponaredkov – tekstila in obutve svetovno znanih znamk Nike, Puma, Hello Kitty, Luis Vuitton – je vse več tudi ponarejenih prehrambnih izdelkov, pijače in tehniškega blaga. Med hrano so hrvaški inšpektorji izpostavili tudi ponarejanje salame Poli.

Garažne predelovalnice
V Perutnini Ptuj, ki jo proizvaja, pravijo, da so ponaredki stalnica sedanjega časa. Sicer pa živila te blagovne znamke ponarejajo že vsaj dve desetletji.

V nekaterih državah postopki pravne zaščite blagovne znamke trajajo desetletja.
Roman Glaser, Perutnina Ptuj
"To je seveda znak izjemne moči blagovne znamke, zato njenega posnemanja nismo jemali posebej tragično, vendar pa nikoli ravnodušno," pravi predsednik uprave Perutnine Roman Glaser. Dodaja, da gre navadno za manjše, tudi garažne mesne predelovalnice, ki ne premorejo falzificiranja embalaže, kaj šele tehnologije falzificiranja samega živila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.