Svet
7627 ogledov

"Hrvati so z njo ravnali kot s psom"

Madina Hussiny Karitas
The Guardian piše o tragičnem primeru 6-letne deklice, ki je umrla na železniških tirih na Hrvaškem.

Ko je vlak trčil v 6-letno Madino Hussiny, se je njena pretresena družina na pomoč obrnila na hrvaško mejno policijo. Del njenega telesa so nosili v rokah, piše The Guardian.

Policisti so pred tem izčrpani afganistanski družini odredili, da se po temačni progi vrne proti Srbiji. "Opozorili nas niso, da bi na progi še vedno lahko pripeljal vlak," je povedala Madinina mama Muslima Hussiny. Prestrašeni in obupani niso imeli kam drugam, zato so se res po progi začeli vračati proti Srbiji.

Madina je postala žrtev krize na evropskih mejah, na katero še vedno opozarjajo humanitarne organizacije.

Na tisoče migrantov in beguncev je še vedno ujetih v Srbiji, kjer nimajo praktično nobene možnosti za pridobitev azila ali da bi legalno nadaljevali svojo pot. Zaradi tega na vse možne načine skušajo preiti meje Evropske unije.

Mejne policije Hrvaške, Madžarske in Bolgarije begunce vračajo v Srbijo, pri tem pa so pogosto tudi nasilni, objavljajo organizacije za človekove pravice.

Begunci, grčija | Avtor: EPA EPA

Tragedija družine Hussiny, ki je skušala najti način vstopa v Evropsko unijo, potem ko so že leto dni nastanjeni v Srbiji, je le ena v nizu. Smrt 6-letne deklice je le ena v nizu smrti otrok in odraslih na območju Balkana.

"Nenehno smo priča negativnim posledicam politike Evropske unije na njenih zunanjih mejah. Njihova politika ljudi še vedno vodi v različne nevarnosti, varnega načina potovanja ni," je pri tem povedal Andrea Contenta, svetovalec za Srbijo pri organizaciji Zdravniki brez meja.

Krsta Grozljivo Svet Našli trupla 26 najstnic

"Z nami so ravnali kot s psmi"

Dan, ki se je zaključil s tragedijo, se je za družino Hussiny začel z upanjem. Mama se je 21. novembra s svojimi šestimi otroki nadaljevati pot proti Hrvaški, saj je slišala, da je tamkajšnja meja bolj odprta in prepustna kot v prejšnjih mesecih.

Do Hrvaške so se uspeli prebiti, nato pa jih je - medtem ko so pokriti z dekami počivali v parku - prijela policija. Muslima je bila srečna, ko je videla policiste, saj je bila prepričana, da bodo njeno družino odpeljali na postajo, kjer bi lahko uradno zaprosili za azil, za kar imajo po evropskih zakonih pravico. To se ni zgodilo. Polcisti so jih pregnali do železniške proge in jim ukazali, da se vrnejo v Srbijo.

"Prosila sem jih, da nam vsaj dovolijo, da si odpočijemo, da v parku prebijemo noč. Bili smo utrujeni, zeblo nas je, otroci so majhni," je novinarjem povedala mama umrle 6-letne deklice. Policisti njenih prošenj niso uslišali.

Po tragediji so jih spravili v kombi, zdravniki so prevzeli krvavo in zmaličeno truplo male Madine. Družino so poslali v Srbijo, kamor so po nekaj dneh odpeljali tudi truplo nesrečne deklice. Družini so naročili, da jo takoj pokopljejo; brez ustreznih dokumentov. Mrliški list še vedno čakajo.

"Bila je vedno nasmejana. Ljudje so jo imeli radi. Do nje so se policisti obnašali kot do živali. S tako majhnim truplom niso ravnali človeško," je novinarjem povedala sestra pokojne deklice.

begunci | Avtor: EPA EPA

The Guardian še piše, da so hrvaške oblasti pri nesrečnem primeru povedale, da je družina v državo prišla iz Srbije. Zakaj jih kljub zakonodaji niso sprejeli, da bi zaprosili za azil? Številne organizacije za človekove pravice pri tem izpostavljajo, da so zabeležili na stotine prijav ljudi, ki so imeli pravico do zaprositve za azil, a so jih organi na Hrvaškem, Madžarskem in v Bolgariji prisilili, da so se vrnili v Srbijo.

"Mnogi pacienti so nam povedali, da jih je policija pripeljala do železniške proge in jim ukazala, da se vrnejo preko meje," je pri tem poudaril omenjeni predstavnik organizacije Zdravniki brez meja.

Koliko časa bodo letala družbe Lufthansa samevala? Nemčija Svet Piloti zavračajo deportacije prebežnikov

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • maresem 17:54 08.december 2017.

    Prekleta gamat muslička.

  • 23ad2f37766171aa38825fc71230ce1c4c61263b 13:29 08.december 2017.

    Bravo hrvaska vsaj ti imas pamet in jajca. Pri nas bi jih po vsej verjetnosti nastanili v parlamentu ali bi pa eno slovensko delavsko druzino vrgli na cesto zato da bi imeli plac za rjuharje.

  • 23ad2f37766171aa38825fc71230ce1c4c61263b 13:27 08.december 2017.

    Se bolj zalostno pa je to da so poskusili razkosano truplo hcerke izkoristiti za to da pridejo v evropo. Pri njih kolikor jim pomeni otrok bi si upal trditi da so ga mogoce sami porinili pod vlak zato da bi prisli v evropo.