Svet
20 ogledov

Hrvatova ugrabitev "del večje igre"

Ugrabljen Hrvat ISIS
Strokovnjak za egiptovsko vojsko pravi, da želijo teroristi z ugrabitvijo Hrvata opozoriti na ranljivost Egipta in državi škoditi na ekonomski ravni.

Usoda v Egiptu ugrabljenega Hrvata Tomislava Salopeka je še vedno neznana. V reševanje se je vključilo več tujih varnostnih služb, Egipt pa je aktiviral svoje policijske in vojaške sile ter odobril uporabo helikopterjev apache.

Strokovnjak za egiptovsko vojsko in nekdanji profesor za nacionalno varnost Robert Springborg je kljub veliki angažiranosti Egipta prepričan, da bo Egipt poskušal zmanjšati pomen te ugrabitve, teroristi pa bodo z ugrabitvami nadaljevali, saj so zelo učinkovite.

Po mnenju profesorja glavni motiv Hrvatove ugrabitve ni izpustitev muslimank iz egiptovskih zaporov, kot pravijo skrajneži Islamske države (IS), ampak pokazati, da je Egipt v tem času, ko mu je uspelo v državo privabiti tuje investitorje, še vedno zelo ranljiv. "Egipt spet velja za branik boja proti ekstremizmu v regiji in to želi IS zrušiti,“ pravi strokovnjak, ki je prepričan, da bodo napadi na tujce slabo vplivali na egiptovsko gospodarstvo. "Strah bo vplival na turizem, investicije in tudi na povečanje varnosti v državi,“ pa je povedala analitičarka Janet Basurto.

Salopek je imel smolo

Springborg sicer tudi pravi, da je Hrvat naključna žrtev. "Teroristom se je ponudila priložnost, da ugrabijo Zahodnjaka, in to so izkoristili. Brez velikega načrtovanja,“ pravi profesor, ki je njihovo zahtevo, da iz egiptovskih zaporov izpustijo pripadnice IS, označil za nerelane, in tega se zavedajo. "Želijo si pozornosti in to jim država tudi daje. Egipt se po eni strani ne sme pogovarjati s teroristi, po drugi strani pa poskušajo omiliti situacijo, da ne uničijo svojega mednarodnega ugleda.“

"Ugrabitev je del večje igre. Izpustitev teroristov v zameno za nedolžne žrtve bi predstavljal nevaren precedens. Ugrabitve bi v tem primeru postale še pogostejše,“ je še razložil strokovnjak.

Komentarjev 9
  • Marjan Valič 00:50 10.avgust 2015.

    nikoli več ga nebo zmiraj nedolžni nastradajo

  • kapibara 22:13 09.avgust 2015.

    Ko Izraelci ugutovijo identiteto samomorilca, mu na dom pošljejo helikopter.....

  • Papaja Popi 17:43 09.avgust 2015.

    Zato, ker so to zahodnjaki in se bojijo, da bi jih potem doma spoznali.Tako, kot, ko je bila vojna v Jugi in smo imeli takoimenovane vikend vojake.