Svet
14 ogledov

HRW: "ZDA dolžne ukrepati proti Bushu"

George Bush
1/3
EPA
Množica dokazov, da je administracija nekdanjega predsednika ZDA Georgea Busha dovolila mučenje, zdajšnjega predsednika Baracka Obamo zavezuje h kazenskem pregonu. To trdi organizacija Human Rights Watch (HRW).

Predsedniku ZDA Baracku Obami ni uspelo izpolniti zavez ZDA, ki jih je ta država sprejela s konvencijo proti mučenju, trdijo pri HRW.

V 107 strani dolgem dokumentu so ta teden predstavili podatke, zaradi katerih bi bila po njihovem mnenju nujna preiskava.

"Obstajajo trdne osnove za preiskavo Georgea Busha, Dicka Cheneyja, Donalda Rumsfelda in Georgea Teneta," je povedal Kenneth Roth, vodja organizacije HRW.

Mučenje se lahko znova uvede

"Predsednik Obama se obnaša, kot da je mučenje le obžalovanja vredna politika in ne zločin," opozarja Roth. Dodaja, da si Obama lahko tako še vedno kadarkoli premisli in se znova odloči za uporabo mučenja. Roth zahteva, da je mučenje zato treba pravno določiti in izrecno prepovedati ponovno uporabo teh praks.

Če se ameriška vlada kljub dokazom ne bo odločila za kazenski pregon, bi morale to v skladu z mednarodnim pravom storiti druge države, opozarja Roth.

"Do mučenja v več državah ni prišlo zaradi posameznikov, ki so kršili pravila. Do tega je prišlo zaradi odločitev, ki jih je sprejel vrh ameriške vlade," dodaja.

Konkretni primeri, ki jih navaja HRW:

  • Predsednik Bush je javno priznal, da je v dveh primerih odobril uporabo waterboardinga, obliko lažne usmrtitve, pri kateri je oseba skoraj utopljena. Bush je tudi odobril skrivne pripore tajne službe Cia in prevoze zapornikov v države, za katere se je vedelo, da bodo zapornike mučile.
  • Podpredsednik Cheney je bil ključni zagovornik vzpostavitve nezakonitih priporov in zasliševalnih politik. Vodil je ključne sestanke, na katerih se je govorilo o tovrstnih operacijah Cie.
  • Obrambni minister Rumsfeld je odobril nezakonite zasliševalske metode in je osebno nadziral nekatera zaslišanja, ki predstavljajo mučenje.
  • Direktor tajne službe Cia Tenet je osebno odobril in nadzoroval uporabo waterboardinga, stresnih položajev ujetnikov, bombardiranja s svetlobo in hrupom ter program izročitev zapornikov.
Komentarjev 2
  • privat 09:31 24.november 2011.

    nekoč bo zavladal zakon ,ki bo preganjal tudi bele ljudi! lepa gesta od HRW...kje pa so še druge človekoljubne organizacije???

  • smito23 22:22 13.julij 2011.

    vsi zgoraj našteti zločinci so odlični prijatelji bivšega zunanjega ministra, člana stranke janeza janše, SDS, Dimitrija Rupla. Prav tako je osebni prijatelj Georgea W. Busha Janez Ivana Janša. Toliko o tem, kdo v slovenski politiki je podpiral zločinska dejanja.Žal ...prikaži večl pa imamo že od leta 2008 novo vlado Boruta Pahorja, kateri pa žal ob podpori obrambne ministrice Ljubice Jelušič "NI" odrekel podporo američanom marveč si je za njihovo naklonjenost še posebej prizadeval.Sloveniji priporočam najboljšo propagandno zadevo, katera bi Slovenijo naredila ne drugo marveč prvo in mnogo boljšo Švico, da prekine vse gospodarske, politične in diplomatske stike z ZDA, nemudoma izžene diplomate ZDA iz države in se jim ukloni. Če nam bi ZDA škodovale, bo cel svet uvidel, da so goljufi. Če nam ne bodo, nam ni hudega in se nimamo česa bati. Vsekakor pa je prav in edino pravilno, da morilcu v obraz rečeš, da je morilec in se z njim ne družiš! Nekdanji predsednik ZDA George W. Bush je morilec