Svet
26 ogledov

Hu Džintao: "Čaka nas še veliko dela"

Ameriški predsednik Barack Obama je kitajskega predsednika v Beli hiši sprejel z Žurnal24 main
Kitajski predsednik Hu Džintao je na obisku pri ameriškem predsedniku Baracku Obami priznal, da njegovo državo na področju človekovih pravic čaka še veliko dela.

Hu Džintao se mudi na štiridnevnem obisku ZDA. Po mnenju analitikov gre za najpomembnejše srečanje voditeljev velesil po obisku Deng Šjaopinga pred 30 leti. V sredo ga je v Beli hiši sprejel ameriški predsednik Barack Obama in oba sta zavzela za nadaljnje izboljšanje odnosov med državama in za boljše sodelovanje na gospodarskem področju. Dotaknila sta se tudi veliko bolj neprijetnih tem, kot so valutna politika in človekove pravice.

Kitajsko čaka na področju človekovih pravic še veliko dela.
Hu Džintao

Kitajski predsednik je povedal, da je Kitajska na področju človekovih pravic naredila že velik korak naprej, ki so ga priznali tudi v svetu, a da je pred to svetovno velesilo še ogromno dela. Obama je dodal, da so razlike na področju človekovih pravic med državama opazne in da so bile že večkrat "predmet spora in napetosti" med ZDA in Kitajsko, vendar je mogoče opaziti kitajski napredek k miru, ki je pozitiven tudi za ZDA.

Večerja politikov in zvezdnikov
Obama je kitajskega predsednika v Beli hiši sprejel z vsemi državniškimi častmi, s soprogo Michelle pa sta njemu v čast priredila tudi državniško večerjo. Na večerji so kitajskemu gostu postregli z jastogom iz Maina in jabolčno pito, udeležilo pa se je je približno 220 gostov iz sveta politike, gospodarstva, medijev in zabave.

Sodelovanje zagotavlja varnost
"Čeprav med našima državama obstajajo nekatere razlike na področju človekovih pravic, lahko še vedno sodelujemo na drugih ključnih področjih," je povedal Obama. Sogovornika sta se ob tem strinjala, da bodo tako ZDA kot Kitajska bolj napredovale in bodo varnejše, če bodo sodelovale. Ob tem je Hu dodal, da mora sodelovanje temeljiti na medsebojnem spoštovanju in da morata državi sprejemati in spoštovati razvojne načrte ene in druge.

Hujev obisk je bil zelo pozitiven tudi za ameriško gospodarstvo, saj so ZDA s Kitajsko podpisale več dogovorov o gospodarskem sodelovanju na različnih področjih, ki so vredni 45 milijard dolarjev in ki bodo v ZDA ustvarili kar 200.000 novih delovnih mest. Velik del dogovora, 19 milijard dolarjev, je namenjen kitajskemu nakupu 200 Boeingovih letal.

Kapitol nato Chicago
Obama je Hujev obisk v ZDA, ki se je začel v torek zvečer in se bo končal v petek, označil kot temelje za najmanj 30 let dobrega sodelovanja med državama. V četrtek Huja čaka obisk Kapitola, kjer se bo srečal z demokratskimi in republikanskimi predstavniki ameriškega kongresa, zvečer pa bo odpotoval v Chicago, kjer bo z obiskom enega izmed kitajskih podjetij svoj obisk v ZDA v petek tudi končal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.