Svet
2139 ogledov

Huawei vrača udare: ZDA so poskušale vdreti v naš informacijski sistem

Huawei 5G
1/3
Epa
Zadnjih nekaj mesecev je ameriška vlada s svojim političnim in diplomatskim vplivom poskušala lobirati pri ostalih vladah, da bi prepovedali rabo Huawei opreme.

Pri Huaweiju trdijo, da je vlada ZDA uporabila vsa orodja, ki jih ima na razpolago, vključno s sodnimi in upravnimi pristojnostmi, da bi Huaweiju in poslovnim partnerjem onemogočala normalno poslovanje in naštevajo načine:

  • Navodilo organom kazenskega pregona, da grozi, zavaja in izsiljuje nekdanje Huawei uslužbence, naj se obrnejo proti podjetju in delajo zanje;
  • Nezakonito preiskovanje, zadrževanje in aretacije Huaweijevih zaposlenih in Huaweijevih partnerjev;
  • Poskus zasede in pretvarjanja, da so Huaweijevi zaposleni z namenom vzpostaviti pravno podlago za neutemeljene obtožbe proti podjetju;
  • Kibernetski napadi z namenom vdora v Huaweijev intranet in interni informacijski sistem;
  • Pošiljanje FBI agentov na dom Huaweijevih zaposlenih z namenom pritiska in pridobivanja informacij o podjetju;
  • Mobilizacija in zarota s podjetji, ki delajo s Huawei ali imajo s Huawei poslovni konflikt, z namenom vložitve neutemeljenih obtožb zoper Huawei;
  • Preiskovanje podjetja na podlagi lažnih novic v medijih;
  • Obujanje starih civilnih zadev, ki so že bile rešene, in selektivna uvedba kazenskih preiskav ali vložitev kazenskih ovadb zoper Huawei, ki so temeljile na kraji tehnologije;
  • Oviranje običajnih poslovnih dejavnosti in tehnične komunikacije z zastraševanjem, zavrnitvijo vizumov, zadrževanjem pošiljk itd.

Huawei 5G | Avtor: Epa Epa

"Dejstvo je, da nobena izmed Huaweijevih jedrnih tehnologij ni bila del kakršnegakoli kazenskega postopka proti podjetju, in nobena od obtožb, ki jih je vložila ameriška vlada, ni bila podprta z zadostnimi dokazi. Ostro obsojamo zlonamerno in usklajeno prizadevanje ameriške vlade za diskreditacijo Huaweija in omejevanje njegovega vodilnega položaja v industriji," trdijo pri Huaweiju.

Odgovarjajo tudi na obtožbe ameriškega pravosodnega ministrstva, ki je kitajsko multinacionalko obtožilo domnevne tatvine patentov pametnih telefonov. "Te navedbe so napačne," trdijo in zahtevajo, da o obtožbah portugalskega izumitelja Rui Pedra Oliveire glede domnevne kraje patenta za kamero telefona, odloči zvezno sodišče.

"Pojasnjujemo, da so se predstavniki Huaweijeve ameriške podružnice na zahtevo g. Rui Pedra Oliveire z njim sestali na sestanku. G. Oliveira je na sestanku predstavil svoj dizajn kamere, ki naj bi bil v postopku pridobitve patenta v ZDA. Huawei njegovega dizajna ni uporabil."

"V letu 2017 je Huawei pričel s prodajo panoramske kamere EnVizion 360, ki so jo samostojno oblikovali in razvili Huaweijevi zaposleni, ki niso imeli dostopa do informacij g. Oliveire. Za razliko od enojne leče in razširljivega dizajna g. Oliveire, Huaweijeva kamera ni bila razširljiva, leče namenjene panoramskemu fotografiranju pa je imela na obeh straneh," nadaljujejo v kitajski multinacionalki.

Huawei 5G | Avtor: Epa Epa

Od aprila 2018 in vse do marca 2019 je g. Oliveira Huawei-ju pisal e-poštna sporočila, kjer je trdil, da je EnVizion360 kopija njegovih patentov v ZDA. V svojih sporočilih je večkrat grozil, da bo, v kolikor Huawei ne plača zahtevane vsote denarja, komuniciral z mediji in izvajal pritisk preko političnih kanalov.

"Huawei je kategorično zavrnil trditve g. Oliveire, da gre za kršitev patenta in je zagotovil podrobno dokumentacijo, kjer je potrdil svoja stališča. Kljub temu je g. Oliveira nadaljeval z blatenjem Huaweija in medijem dajal lažne informacije. Poskusil je tudi s pritiskom na Huawei skozi višje vladne uslužbence, vse z namenom, da bi podjetje popustilo njegovim zahtevam in mu izplačalo večje količine denarja." poudarjajo pri Huaweiju.

Jasno je, še dodajajo, da g.Oliveira izkorišča trenutno geopolitično situacijo. V medije pošilja lažne zgodbe z namenom izkoriščanja spora. Tovrstno obnašanje ne bi smelo biti podprto, niti dojeto kot racionalna utemeljitev za kazenske preiskave s strani ameriškega pravosodnega ministrstva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.