Svet
41 ogledov

Hubble že četrt stoletja v vesolju

25 let Hubbla
1/26
EPA
Vesoljski teleskop okoli Zemlje kroži že 25 let.

Vesoljski teleskop Hubble, ki je povzročil revolucijo v sodobni astronomiji in s svojimi posnetki oddaljenih galaksij spremenil naš pogled na vsemir, je v vesolju že četrt stoletja.

Teleskop je 24. aprila 1990 v vesolje ponesel raketoplan Discovery in od takrat kroži okoli Zemlje. Hubble ne potuje do oddaljenih zvezd, temveč jih fotografira in na Zemljo pošilja njihove neverjetne posnetke.

Velik kot avtobus

25 let Hubbla | Avtor: EPA EPA
Teleskop, ki je velik kot avtobus in tehta dobrih 11 ton, je plod sodelovanja ameriške vesoljske agencija Nasa in Evropske vesoljske agencije. Okoli Zemlje potuje na višini 600 kilometrov s hitrostjo 28.000 kilometrov na uro in jo obkroži v 96 minutah.

Hubble danes velja za velik uspeh v raziskovanju vesolja, na začetku pa se je soočal s precejšnjimi težavami. Kmalu po izstrelitvi so namreč odkrili napako na glavnem zrcalu, ki je začelo delovati šele čez tri leta. Napako so odpravili med posebno misijo raketoplana leta 1993.

Hubble je nato začel odkrivati globine vesolja in na Zemljo pošiljati osupljive posnetke supernov - mogočnih eksplozij, do katerih pride ob smrti zvezd - in drugih nebesnih teles.

Fotografija Carine Nebule

Eden najbolj znanih Hubblovih posnetkov je fotografija Carine Nebule, velikega medzvezdnega oblaka prahu, vodika, helija in plazme, ki se nahaja okoli 6500 svetlobnih let od Zemlje.

25 let Hubbla | Avtor: EPA EPA
Hubble, ki je ime dobil po ameriškem astronomu Edwinu Hubblu (1889-1953), je posnel tudi črne luknje v središču galaksij, za katere znanstveniki niso vedeli, da obstajajo. Teleskop je posnel več kot milijon fotografij in nekatere od njih so astronomom omogočile, da so bolj natančno izračunali starost vesolja - približno 13,8 milijarde let.

Širjenje vesolja

Astronomi so leta 1998 s pomočjo Hubbla in močnih teleskopov na Zemlji potrdili, da se vesolje širi s pospešeno hitrostjo. Dva ameriška astronoma sta si leta 2011 s tem odkritjem prislužila Nobelovo nagrado za fiziko.

Med drugimi Hubblovimi dosežki velja omeniti še odkritje organskih molekul v atmosferi planeta, ki je krožil okoli zvezde daleč stran od naše galaksije, in dejstvo, da je tvorba planetov razmeroma običajen proces.

Na naslovnici Pearl Jam

Hubblovi posnetki so danes tudi del popularne kulture, znašli so se v številnih knjigah in celo na naslovnici albuma skupine Pearl Jam.

V Nasi menijo, da ima Hubble pred seboj še kar nekaj let, saj je bil ob zadnjem obisku raketoplana leta 2009 v brezhibnem stanju. Še naprej bo deloval skupaj s svojim naslednikom, teleskopom James Webb, ki bo 100-krat močnejši in naj bi ga izstrelili leta 2018, še poroča AFP.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.