Svet
2 ogledov

Hud gozdni požar v Izraelu

1/25
Žurnal24 main
Na pobočju Karmel blizu izraelskega mesta Haifa še vedno pustoši požar, s katerim se gasilci ob pomoči letal za gašenje borijo že štiri dni.
Več fotografij pustošenja požara in gašenja si lahko pogledate v galeriji, ki jo najdete na tej povezavi ali v zavihku Galerija.

Izraelski gasilci so medijem zjutraj sporočili, da so "še vedno daleč od tega, da bi imeli požar pod nadzorom". Tiskovni predstavnik gasilcev je po poročanju BBC za izraelski radio dejal, da se gasilci trudijo, da bi požar preusmerili iz zelenih področij na področja, kjer je že povzročil opustošenje.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v petek zaprosil za mednarodno pomoč. Pri gašenju tako po poročanju tujih agencij sodeluje okoli 30 letal iz tujine, med njimi je tudi hrvaški kanader. Pomagajo še letalske posadke iz Cipra, Grčije, Turčije, Bolgarije, Jordanije, Egipta in Velike Britanije.

ZDA so v Izrael poslale skupino strokovnjakov, opremo za gašenje, usposabljajo pa tudi super letalo za gašenje, ki je ponoči priletelo v Izrael. Predelano letalo vrste boeing 747 lahko naenkrat odvrže 80.0000 litrov vode.

Požar je najverjetneje povzročila malomarnost. Policisti so prijeli dva najstnika iz vasi blizu Karmela, ki naj bi v četrtek dopoldne zakurila, da bi si skuhala kavo in pokadila vodno pipo. Prav ta ogenj naj bi zanetil požar, ki je do sedaj terjal že 41 smrtnih žrtev, več kot 17 tisoč ljudi pa je moralo zapustiti svoje domove.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.