Svet
17144 ogledov

Hud incident v Beogradu: Hrvaška delegacija protestno zapustila Srbijo

Hrvaška zastava Epa
To je edina logična poteza, ki smo jo po takšni provokaciji lahko naredili, so odločni Hrvati.

Vojislav Šešelj, predsednik Srbske radikalne stranke, je okoli poldneva prišel v poslopje narodne skupščine v Beogradu. Z njim je bil tudi poslanec radikalcev Filip Stojanović.

Ko je na vhodu v skupščino zagledal hrvaško zastavo, je iz nosilca dvignil drog z zastavo, jo vrgel po tleh, nakar sta skupaj s Stojanovićem začela skakati po njej, poroča hrvaški 24sata.

Pet varnostnikov mu tega ni preprečilo. Nekaj trenutkov za tem sta se odpravila v preddverje skupščine, kjer je bila delegacija hrvaškega sabora. Šešelj se jim je približal in rekel: "Zdaj sem vam tam zunaj pohodil ustaško zastavo, jeb** vam mater ustaško vsem skupaj."

Vojislav Šešelj | Avtor: EPA EPA

Po incidentu sredi Beograda je hrvaška delegacija odpovedala srečanje s srbsko ministrico za evropske integracije in se zatekla v poslopje hrvaškega veleposlaništva v Beogradu.

Hrvaški zunanji minister Gordan Jandroković je sporočil, da državi vztrajata pri | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Delegacija, ki jo je vodil predsednik hrvaškega sabora Gordan Jandroković, se je nato odločila prekiniti državniški obisk v Srbiji.

"Kljub zelo dobremu začetku službenega obiska in želji, da naredimo vse, kar lahko, za izboljšanje odnosov med državama, smo zaradi tega dejanja, s katerim je bilo očrnjeno dostojanstvo Republike Hrvaške in hrvaškega sabora, prekinili obisk," so sporočili iz Sabora.

Takih provokacij ne moremo in ne bomo tolerirali, je dejal Jandroković in dodal: "To je gnusno in nesprejemljivo, zato se vračamo v Zagreb."

Oglasila se je tudi premierka Srbije Ana Brnabić, ki je najostreje obsodila obnašanje vodje srbskih radikalcev.

Z Jandrokovićem se je pogovarjal tudi hrvaški premier, ki je najostreje obsodil necivilizirano obnašanje Šešlja.

Članica hrvaške delegacije Anka Mrak Taritaš je za domače medije dejala, da je bil odhod iz Beograda edina logična poteza, ki so jo lahko naredili: ”Takšno ravnanje je treba obsoditi. Dostojanstvo hrvaškega sabora in vseh institucij je nad vsem.”

Predsednik hrvaškega sabora je potrdil, da so bili po srečanjih z gostitelji in med ogledom srbske skupščine tarča Šešljevih žaljivk. Naknadno so izvedeli, da je Šešelj poleg tega poteptal hrvaško zastavo na vhodu v srbski parlament, zato so se po premisleku odločili prekiniti obisk.

Jandroković ni želel razpravljati z novinarji o morebitnih razlogih za Šešljevo potezo, temveč je dejal, da gre za problem Srbije. Pričakuje, da bo srbski predsednik Vučić obsodil današnji incident. Meni, da je glavno vprašanje, kako vrniti dvostranske odnose v običajne tokove, potem ko so se v preteklih dveh mesecih zgodila številna srečanja na ministrski in strokovni ravni glede odprtih vprašanj in sodelovanja, predvsem v gospodarstvu. Pričakuje, da se bodo začeti stiki na nižji ravni kmalu tudi nadaljevali.

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović in premier Andrej Plenković sta v ločenih izjavah soglašala, da je hrvaška delegacija storila edino, kar je lahko glede na današnji dogodek. Plenković je dejal, da gre za "provokacijo" in "osamljeni incident". Pričakuje, da bo Srbija obsodila dogodek in da bodo znova vzpostavili dialog ter "videli, kako naprej".

Grabar-Kitarovićeva je "divjanje" Šešlja označila kot "izraz nemoči vodje poražene zločinske politike, ki je prinesla veliko slabega hrvaškem narodu, vključno s Hrvati v Vojvodini". Meni, da je za zločinca Šešlja "največja kazen obstoj neodvisne Hrvaške in popoln zlom projekta Velike Srbije".

S hrvaškega ministrstva za zunanje zadeve so sporočili, da so zaradi današnjega incidenta poslali protestno diplomatsko noto srbskemu veleposlaništvu v Zagrebu, potem ko srbska veleposlanica Mira Nikolić note ni želela sprejeti osebno.

Načrtovano je bilo, da se bo Jandroković danes udeležil vnovične otvoritve predstavništva hrvaške gospodarske zbornice (HKG) v Beogradu, ki je bilo zaprto od leta 2013. Za sredo sta bili načrtovani tudi srečanji s predsednikoma srbske države in vlade Vučićem in Brnabićevo, ter srečanje s hrvaško manjšino v Subotici.

 

Komentarjev 37
  • slajan 14:18 19.april 2018.

    Za Hrvate so hrvaški vojni zločinci (Praljak, Gotovina) heroji, vsi srbski z Šešljem na čelu pa klavci nedolžnih ljudi. Izpad Šešlja je res primitivno dejanje, vendar je tudi Vučića ob nedavnem obisku v Zagrebu kar nekaj "braniteljev" pozdravilo z popolnoma ...prikaži več identičnim in enako balkansko sočnim besedilom.

  • Avatar čavez
    čavez 13:27 19.april 2018.

    Vsi tili cajtngi, Žurnalovci, 24 ur, Svet 24 in podobni novinarski zmazki podpirajo vso nesnago okoli Slovenije samo Slovenije ne.

  • leonardo 09:19 19.april 2018.

    Kulturno res ni bilo. Ampak v tem primeru ... ko jebhe kulturo?