Svet
1949 ogledov

Hud mraz povečuje trpljenje milijonov ljudi

Potres, Turčija in Sirija
1/5
Epa
Hud mraz na prizadetih območjih še vedno ovira prizadevanja reševalcev in povečuje trpljenje milijonov ljudi.

Skupno število žrtev uničujočih ponedeljkovih potresov v Turčiji in Siriji je preseglo 25.000. V Turčiji je po zadnjih podatkih umrlo 21.848 ljudi, v Siriji pa je po doslej znanih podatkih življenje v potresu izgubilo 3553 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Potrjeno skupno število žrtev tako zdaj znaša 25.401.

Hud mraz na prizadetih območjih še vedno ovira prizadevanja reševalcev in povečuje trpljenje milijonov ljudi. Po potresu, zaradi katerega je samo v Siriji brez strehe nad glavo ostalo do 5,3 milijona ljudi, v obeh državah pomoč potrebuje najmanj 870.000 ljudi, so opozorili Združeni narodi.

Pet dni žalosti in tesnobe se med prebivalci prizadetih območij medtem počasi stopnjuje tudi v jezo zaradi slabe kakovosti stavb, pomankljivega upoštevanja varnostnih pravil pri gradnji in odziva turške vlade na nesrečo. Po trenutnih podatkih naj bi bilo v potresu uničenih ali resno poškodovanih več kot 12.000 stavb.

Potres, Turčija in Sirija | Avtor: Epa Epa

V Turčiji so zaradi slabe kvalitete stavb, ki so se zrušile v potresu, v jugovzhodnih regijah Gaziantep in Sanliurfa aretirali 12 ljudi, javni tožilec v regiji Diyarbakir pa je izdal še 29 nalogov za aretacijo. V potresu se je zrušilo vsaj 6000 zgradb, turško državno tožilstvo pa je v regijah, ki jih je prizadel potres, sprožilo vrsto preiskav.

Med aretiranimi so tudi izvajalci gradbenih del. Enega izmed osumljencev so med poskusom pobega iz države v petek prijeli na letališču v Istanbulu.

Turško pravosodno ministrstvo je tožilcem v vseh desetih prizadetih regijah odredilo tudi oblikovanje posebnih uradov za preiskavo zločinov, povezanih s potresom, še poroča AFP.

Pomagajo lahko tudi Slovenci

Po dveh uničujočih potresih in desetinah popotresnih sunkov, ki so prizadeli severno Sirijo in jugovzhodno Turčijo, je še vedno ogroženih na tisoče otrok in družin. UNICEF Slovenija zbira sredstva za najnujnejšo pomoč v teh katastrofalnih razmerah.

Uničenih je bilo na tisoče domov, zaradi česar so družine razseljene in izpostavljene vremenskim vplivom v obdobju, ko temperature redno padejo pod ledišče in sta sneg in leden dež pogosta. Močne snežne nevihte so nedavno prizadele dele Sirije in Turčije, tudi v nadaljevanju pa so napovedane temperature pod lediščem.

Stanje na terenu je nepredvidljivo in celostna ocena škode še ni bila podana, a zelo verjetno je, da so bile poškodovane ali uničene številne šole, bolnišnice in druge zdravstvene in izobraževalne ustanove, kar bo še dodatno prizadelo otroke. Škoda na cestah in kritični infrastrukturi bo prav tako otežila reševanje in iskanje žrtev ter humanitarno pomoč na terenu.

Otroci v Siriji se soočajo z enimi od najbolj zapletenih humanitarnih razmer na svetu. Dve tretjini prebivalcev potrebujeta pomoč zaradi vse hujše gospodarske krize, lokaliziranih sovražnosti, posledic več kot desetletja trajajočih hudih konfliktov, množičnega razseljevanja in opustošene javne infrastrukture. Veliko negotovosti je tudi glede preskrbe s hrano in s čisto pitno vodo. Številni otroci že pred potresi niso obiskovali pouka. Bolezni, ki se prenašajo z vodo, predstavljajo še eno smrtonosno nevarnost za otroke in družine. V Siriji se je namreč izbruh kolere, ki je bil razglašen 10. septembra lani in ki še posebej ogroža otroke, hitro razširil po vsej državi.

UNICEF Slovenija zbira sredstva za najnujnejšo pomoč v teh katastrofalnih razmerah. Pomagati je mogoče:

- Z donacijo na https://unicef.si/doniraj/potres-na-sirsko-turski-meji/

- S SMS sporočilom s ključno besedo UNICEF5 na 1919 (darujete 5 €)

- Z nakazilom na TRR SI56 0201 3025 9875 526, referenca: SI00 41113, namen: POTRES, BIC: LJBASI2X, prejemnik: Slovenska fundacija za UNICEF, Pavšičeva 1, 1000 Ljubljana

Slovenski reševalci danes domov

Slovenska enota vodnikov reševalnih psov in spremljevalnega osebja se danes vrača v Slovenijo, potem ko so v torek odšli na pomoč prizadetemu prebivalstvu v Turčiji, ki jo je v ponedeljek prizadel hud potres. Ob tem so iz Slovenske karitas sporočili, da so zbrali že več kot 120.000 evrov za pomoč ljudem na prizadetih območjih v Turčiji in Siriji.

Potres, Turčija in Sirija | Avtor: Epa Epa

Ekipa slovenske civilne zaščite je bila v torek napotena v Turčijo prek mehanizma EU na področju civilne zaščite, od srede do danes pa je pomagala lokalnemu prebivalstvu s preiskovanjem prostorov, ruševin in objektov, so sporočili z ministrstva za obrambo.

Enota začasnega sestava civilne zaščite z 11 člani se bo danes vrnila v Slovenijo ob podpori Slovenske vojske in letala Falcon.

Kot je pojasnil vodja enote Blaž Turk, je bilo delo zelo zahtevno. V izjavi, ki so jo na Twitterju objavili pri Upravi RS za zaščito in reševanje, je Turk dodal še, da je bila "slovenska ekipa skozi celotno obdobje zelo motivirana, kljub nekaterim poškodbam psov in manjšim odrgninam reševalcev".

Slovenska karitas pa je danes sporočila, da se "iz srca zahvaljuje vsem Slovencem za do sedaj darovanih 121.985 EUR za pomoč prizadetim ob potresu v Turčiji in Siriji".

Ob tem so opozorili, da so potrebe prebivalstva po nujnih potrebščinah v obeh državah še vedno ogromne, ljudi pa prosijo za dodatne donacije. Denar je mogoče nakazati prek SMS sporočila KARITAS5 ali KARITAS10 na 1919 ali z nakazilom na TRR, so zapisali.

Dodali so še, da je Karitas Sirije samo v petek v Alepu prizadetim po potresu razdelila 100 paketov s hrano in 100 odej. V bližnjih krajih so naročili tudi dodatnih 2000 paketov s hrano, 2000 paketov po 6 litrov pitne vode, 500 odej, 500 žimnic in 600 higienskih setov, ki jih bodo razdeljevali v prihodnjih dneh.

Številne mednarodne enote za iskanje preživelih se medtem zaradi poslabševanja varnostnih razmer, poškodb in izčrpanosti počasi umikajo z območij, prizadetih zaradi potresa, so še sporočili z ministrstva za obrambo.

Komentarjev 1
  • Dragonja 20:48 11.februar 2023.

    Glavno da Zeleni dobi borbene avione in tanke.