Svet
11 ogledov

Hud poraz Berlusconija

silvio berlusconi EPA
Berlusconijeva stranka na predčasnih volitvah na Siciliji doživela hud poraz.

Stranka bivšega italijanskega premierja Silvia Berlusconija Ljudstvo svobode (PDL) je na nedeljskih predčasnih volitvah na Siciliji, ki veljajo za pomemben barometer pred parlamentarnimi volitvami v Italiji aprila prihodnje leto, doživela hud poraz. Zmaga je pripadla kandidatu leve Demokratske stranke (PS) Rosariu Crocetti.

Crocetta je v vodstvu s 30,5-odstotno podporo. Sledi mu kandidat PDL Nello Musumeci s 27,5 odstotka glasov. Presenetil je predvsem uspeh kandidata gibanja Pet zvezdic, komika in "antipolitika" Beppa Grilla, Giancarla Cancellerija, ki mu je z 18 odstotki glasov pripadlo tretje mesto.

Gibanje Pet zvezdic je obenem s 14,5 odstotka glasov postalo najmočnejša posamična stranka v deželnem parlamentu v Palermu. Sledi jim stranka PD, Berlusconijeva PDL pa se je morala zadovoljiti s šele tretjim mestom. Prejela je 12,9 odstotka glasov, kar je le dobra polovica v primerjavi z volitvami leta 2008.

Berlusconijev tabor je tako izgubil eno od svojih dolgoletnih trdnjav. "To je prvič, da je bil za deželnega guvernerja izbran kandidat levice, prvič slavi protimafijski kandidat," je ob razglasitvi zmage v ponedeljek poudaril 61-letni Crocetta, znan po svojem boju proti organiziranemu kriminalu in po tem, da javno priznava, da je homoseksualec.

Komentarjev 5
  • Trsten 12:23 31.oktober 2012.

    Kva je nagraužen u ksiht k Zoki. JJ ni doživel poraza. Doživel si ga ti ki podpiraš največjo balkansko golazen, ki se je stacionirala v Sloveniji. 1111, zgleda da si balkanc in to verjetno v trenirki in opankah. Marš dam.

  • privat 09:50 31.oktober 2012.

    stari prdec..smrt je edino pošteno sodišče!!

  • privat 09:39 31.oktober 2012.

    podpišem