Svet
18 ogledov

Hud poraz za Angelo Merkel

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Vladajoča konservativno-liberalna koalicija pod vodstvom nemške kanclerke Angele Merkel je na današnjih volitvah v zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija doživela hud poraz.

Po izidih vzporednih volitev je tako vladajoča koalicija izgubila večino v zgornjem domu zveznega parlamenta, bundesrata.

Po poročanju javne televizije ZDF je Krščansko demokratska unija (CDU) dobila 34 odstotkov glasov, koalicijski liberalci (FDP) pa 6,5 odstotka. Po podatkih televizije ARD je CDU dobil 34,5 odstotka podpore, FDP pa 6,5 odstotka. Stranki torej ne bosta mogli sami sestaviti koalicije.

13,5 milijona volilnih upravičencev v Severnem Porenju-Vestfaliji je danes razdelilo 181 sedežev v deželnem zboru v Düsseldorfu, za katere se je potegovalo 25 strank in skupno 1174 kandidatov.

Opozicijski socialdemokrati (SPD) so osvojili 34,5 odstotka glasov, Zeleni 12,5 odstotka, stranka Levica pa šest odstotkov, s čimer je ravno presegla petodstotni prag za vstop v deželni parlament.

Težki časi za kanclerko
Če bodo uradni izidi potrdili rezultate vzporednih volitve, Merklovo čakajo velike težave pri sprejemanju ključnih reform na področju davkov, zdravstva, varčevanja in izobraževanja. Kot kaže, so volivci kaznovali Merklovo zaradi pomoči Grčiji v višini 22,4 milijarde evrov, ki jo je pred dvema dnevoma potrdil parlament.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.