Svet
1692 ogledov

Hud poraz za Netanjahuja

Benjamin Netanjahu Profimedia
Izraelsko vrhovno sodišče je danes razveljavilo ključni del sporne pravosodne reforme, ki sodišču odvzema možnost ukrepanja proti vladnim odločitvam.

Gre za hud politični poraz vlade Benjamina Netanjahuja v času trajajoče ofenzive v Gazi, poročajo tuje tiskovne agencije. Osem od 15 vrhovnih sodnikov je zavrnilo amandma, ki je omejeval t. i. doktrino razumnosti, ki služi kot varovalka pred prekoračitvijo vladnih pooblastil.

Izraelska vladna koalicija je konec julija v parlamentu sprejela omenjeni del pravosodne reforme, ki sodišču odvzema možnost ukrepanja proti vladnim odločitvam. V skladu s tem vrhovno sodišče odločitve vlade ali posameznega ministra ne bi več moglo oceniti kot "neprimerne". Opozicija je glasovanje v parlamentu bojkotirala, proti reformi pa so dolgo potekale množične demonstracije.

Izrael nima ustave ali zgornjega doma parlamenta, zaradi česar doktrina razumnosti v okviru t. i. temeljnih zakonov služi kot varovalka pred tem, da bi vlada prekoračila svoja pooblastila.

Vlada je vztrajala, da je reforma nujna za uravnoteženje pristojnosti med izvoljenimi predstavniki in sodstvom. V Netanjahujevi stranki Likud so danes izrazili obžalovanje nad odločitvijo sodišča, saj da to nasprotuje "volji ljudstva za enotnost, še posebej v času vojne".

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 20
  • Avatar Iva Deko
    Iva Deko 20:09 04.januar 2024.

    Niso mi všeč ne eni ne drugi....

  • LukaMB 15:37 03.januar 2024.

    zionist netanjahu, fej in fuj

  • jezero 09:29 03.januar 2024.

    Obdolženi za genocid v BiH so bili obsojeni na dosmrtni zapor!