Svet
630 ogledov

Hud potres, mrtve še preštevajo

Potres, Haiti
1/7
Profimedia
V sobotnem potresu z magnitudo 7,2 na Haitiju je po zadnjih podatkih umrlo več kot 700 ljudi, več kot 2800 je ranjenih, številne še pogrešajo. Nastala je tudi velika gmotna škoda, kljub izdanemu opozorilu o nevarnosti cunamija pa tega ni bilo.

Po prvem potresnem sunku v soboto zjutraj po lokalnem času je otok Hispaniola, na katerem leži Haiti, streslo še več popotresnih sunkov, pri čemer je imel najmočnejši magnitudo 5,2.

Potres so čutili tudi v Dominikanski republiki, ki si otok deli s Haitijem. Žarišče potresa je bilo na jugozahodnem delu Haitija na globini 10 kilometrov v okolici mesta Petit Trou de Nippes kakih 125 kilometrov zahodno od prestolnice Port-au-Prince.

Reševalci skušajo izpod ruševin potegniti preživele, bolnišnice na najbolj prizadetem območju pa so že polno zasedene. Haitijski premier Ariel Henry je razglasil izredne razmere, ki bodo trajale mesec dni, ljudi je pozval, naj bodo solidarni drug z drugim in naj ne zapadejo v paniko.

Na Haitiju, najrevnejši državi na zahodni polobli, sicer še vedno niso odpravili vseh posledic uničujočega potresa leta 2010, ki je terjal več kot 220.000 smrtnih žrtev.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.