Svet
10549 ogledov

Hud potres v Grčiji, smrtne žrtve

Potres v Egejskem morju EPA
Potres v Egejskem morju z magnitudo 6,7 stopnje je zahteval smrtni žrtvi.

Potres z magnitudo 6,7, ki je minulo noč zatresel grško otočje Dodekanez in egejsko obalo Turčije, je na grškem otoku Kos zahteval najmanj dve smrtni žrtvi, več kot 100 oseb je poškodovanih.

Epicenter potresa je bil v globini desetih kilometrov in približno 10,3 kilometra južno od turškega letovišča Bodrum ter 16,2 kilometra vzhodno od otoka Kos. Tla so se zatresla ob 1.31 po lokalnem času. Potresu naj bi sledilo več popotresnih sunkov.

Na Kosu tudi cunami

S Kosa, kjer naj bi potres največ škode povzročil v središču istoimenskega mesta, poročajo tudi o manjšem cunamiju, ki je v mestu Kos dosegel pristanišče za jahte. Iz Aten so na otok že poslali reševalce z dvema helikopterjema in letalom.

"Imamo dve smrtni žrtvi in ranjene," je za AFP potrdil predstavnik bolnišnice. Dodal je, da sta obe osebi umrli, ko se je nanju zrušila streha nekega bara v središču mesta. Župan Kosa Georges Kijrircis je za grške medije izjavil, da sta obe smrtni žrtvi tuja državljana. Šlo naj bi za državljana Turčije in Švedske.

V turškem Bodrumu so morali evakuirati tamkajšnjo bolnišnico zaradi razpok na stavbi. Po besedah tamkajšnjega župana Mehmeta Kocadona je bila največja težava po potresu izpad električne energije v posameznih delih mesta. Po navedbah lokalnih oblasti naj bi bilo več ljudi ranjenih, ko so zaradi panike skakali čez okna. Nekaj škode je utrpela tudi bodrumska mošeja. Blizu Bodruma so visoki valovali poplavili cesto in vozila.

Potres so čutili tudi na Rodosu

Potres so čutili tudi v tretjem največjem turškem mestu Izmir, ki je severno od Bodruma, ter na grškem otoku Rodos.

Sredi junija letos so se tresla tla na grških otokih Lezbos in Hios ter pred zahodno obalo Turčije. Na Lezbosu je potres zahteval smrtno žrtev in poškodoval številne hiše.

Potresno območje

V evropskem prostoru so potresi najpogostejši v Grčiji, južni delih Balkana ter na zahodu Turčije. Tla se pogosto tresejo tudi v Italiji in na zahodu Balkana. Večina hujših potresov na evropskih tleh se zgodi na območju v bližini stika Afriške in Evropske tektonske plošče.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.