Svet
1774 ogledov

Huda eksplozija: umrla oseba, strupeni plini v okolici

Leverkusen Deutsche Welle Twitter
V Leverkusnu je prišlo do eksplozije. Ena oseba je umrla, poškodovanih je 16 ljudi, 5 jih še iščejo, strupeni plini pa ogrožajo okolico.

V kemični tovarni v Leverkusnu na zahodu Nemčije je danes prišlo do eksplozije, v kateri je bilo po zadnjih podatkih poškodovanih 16 zaposlenih, od tega štirje huje, pet pa jih pogrešajo. Nastala je tudi nevarnost za okolico, še bolj zaradi dejstva, ker industrijski kompleks leži v bližini reke Ren. Zaradi uhajanja strupenih plinov so oblasti prebivalce pozvale, naj ostanejo v zaprtih prostorih in ne odpirajo oken.

Vzrok za eksplozijo v kemični tovarni Currenta, ki je del širšega kemijskega kompleksa v Leverkusnu, zaenkrat še ni znan. Po navedbah podjetja je eksplodiralo okoli 9.40 v rezervoarju odpadnih snovi, nato pa je območje zajel obsežen požar. Po poročanju Reutersa je ta vzplamtel v delu tovarne, kjer sežigajo odpadke. Eksplozijo je bilo mogoče slišati daleč naokoli, nad obratom pa se je vil gost črn dim.

Posnetke očividcev je mogoče videti tu:

Zvezni urad za civilno zaščito je dogodek označil za "izredno nevaren" in prebivalce pozval, naj zaprejo okna in ostanejo v zaprtih prostorih, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Prve meritve zraka na območju severno od Kölna, ki leži nedaleč od Leverkusna, so sicer pokazale, da ni nevarnosti za prebivalstvo, so sporočili gasilci. Kljub temu so voznike pozvali, naj v avtomobilih zaprejo okna in ugasnejo prezračevanje.

Na območje je odhitela množica gasilcev in policistov. Zaprli so tudi odsek avtoceste pri Leverkusnu, da bi omogočili dostop reševalnim službam, še poroča dpa. Posledice in razsežnost škode po eksploziji za zdaj še niso znane, je sporočila policija in dodala, da so na kraj dogodka poslali okrepljene enote, da bi razjasnili situacijo.

V parku Chempark obratuje več kot 30 podjetij, med njimi Bayer, eno največjih nemških kemičnih podjetij. Leverkusen ima približno 163.000 prebivalcev in meji na Köln, ki je četrto največje nemško mesto in ima približno milijon prebivalcev. Številni prebivalci delajo v Bayerju, ki je eden največjih delodajalcev v regiji.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.