Svet
3997 ogledov

Huda noč, spet močan potres

Potres v Petrinji
1/6
Epa
Številni so noč preživeli na prostem, večina v avtomobilih.

Že drugo noč zapored so številni prebivalci Siska, Petrinje in okolice preživeli na prostem, prestrašeni zaradi številnih potresnih sunkov. Najhuje je streslo ob 4.43, epicenter z močjo 3,7 po Richterju je bil pri Petrinji. Močno je treslo tudi pri Karlovcu in Sisku. Še močneje je streslo zjutraj, 9:15, epicenter potresa z magnitudo 3,9 je bil pri Petrinji.

"Ljudje ne vedo, kje bodo dočakali večer"

"Spet je deževalo, ne moremo si predstavljati, kako je ljudem, ki so še eno noč preživeli na prostem. Treslo se je cel večer, ponoči s 3,7 po Richterju, epicenter je bil tukaj blizu Petrinje. Ljudje so zaskrbljeni, ne vedo, kje bodo dočakali večer, prihodnje dni, mesece... Ves čas so tukaj gasilci in vojska.
Celotna glavna ulica v Petrinji, vse stavbe, so včeraj dobile oznako X. Statiki so jih tako označili, kar na žalost pomeni samo eno, vse bodo porušene,"
iz Petrinje poroča novinarka 24sata. Na območju Petrinje, Gline in Siska posebej v starih mestnih jedrih, popolnoma porušene posamezne mestne četrti.

Številni nočejo zapustiti domov

V zadnjih 70 urah je Hrvaško streslo že 120-krat, seizmologi pa napovedujejo, da se bodo tla tresla še en teden. V Petrinji je 350 ljudi prespalo v vojašnici, v Sisku pa 150 v šolski športni dvorani. Številni prebivalci pa vztrajajo pred svojimi porušenimi domovi in nočejo zapustiti svojih dvorišč.

V Glino prihajajo mobilne hiške

V Glino so pripeljali prve mobilne hiške, gre za pomoč Evropske unije. Po besedah podžupanje Gline, kjer so še vedno brez elektrike, bi potrebovali okoli 80 zabojnikov. 

Torkov potres je terjal sedem življenj. Na območju Petrinje, Gline in Siska so popolnoma uničene posamezne mestne četrti, še posebej v starih mestnih jedrih. Rušilni potres je povzročil veliko škodo tudi na komunalni infrastrukturi. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.