Svet
1902 ogledov

Huda suša razkrila starodavne zanimivosti

Sledi dinozavrov v Teksasu.
1/4
Profimedia
Ogromne sledi so bile več let skrite pred očmi raziskovalcev.

Ekstremna suša po Evropi je poleg vseh težav in nevšečnosti razkrila tudi nekaj zanimivosti, kot so kamni ob bregovih rek, ki opozarjajo na slabo letino in posledično lakoto, potopljeni ostanki ladij, neeksplodirane bombe in megalitski spomenik v Španiji, Guadalperalski dolmen oziroma ''španski Stonehenge''.

Do odkritij so prišli tudi na drugih kontinentih. V reku Jangce na jugozahodu Kitajske so odkrili potopljen otok in tri budistične kipe, ki naj bi bili stari 600 let, sedaj pa so še starejše zanimivosti našli v Severni Ameriki.

Sledi bile nevidne od leta 2000

Nedavno so namreč odkrili 113 milijonov let stare sledi dinozavrov v strugi reke v osrednjem Teksasu, ki je zaradi suše prav tako nižjega vodostaja. Sledi so bile pred očmi radovednežev in raziskovalcev skrite 22 let.

V ameriškem državnem parku Dinosaur Valley so namreč ogromne sledi, ki so pripadale akrokantozavru, nazadnje videli leta 2000, saj so skrite pod vodo in več plasteh usedlin.

Nadzornik parka Jeff Davis je dejal, da so sledi, ki so sicer ene izmed bolj ohranjenimi na svetu, poimenovali “pot osamljenega rangerja”, raztezajo pa se na 30 metrih. Akrokantozaver je dinozaver s tremi prsti, je pojasnil Davis.

Visoki so bili okrog devet metrov, tehtali pa približno sedem ton. Ta vrsta dinozavrov je verjetno plenila vrsto sauroposeidon, katerih sledove so prav tako našli v parku, je za CNN dejala tiskovna predstavnica parka Stephanie Salinas Garcia.

Acrocanthosaurus | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.