Svet
287 ogledov

Hude kazni za sovražni govor na spletu

Facebook Profimedias
Nemčija uvedla ostrejše ukrepe proti sovražnemu govoru na spletu.

Nemški parlament je danes sprejel zakon, ki predvideva ostrejše ukrepe proti sovražnemu govoru in lažnim novicam na svetovnem spletu. Zakon, ki ga je pripravil pravosodni minister Heiko Maas, med drugim predvideva denarne kazni do 50 milijonov evrov za spletne velikane, poročajo tuje tiskovne agencije.

Globe tudi do pet milijonov evrov

Zakon med drugim določa, da morajo družbena omrežja v 24 urah po pritožbi izbrisati ali zakleniti kaznive vsebine, kot so obrekovanje ali razpihovanje sovraštva. Vodilnim predstavnikom družbenih omrežij, kot sta Twitter in Facebook, grozijo tudi individualne globe do pet milijonov evrov v primeru nesodelovanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

Poleg sovražnega govora in lažnih novic bodo ostrejši ukrepi veljali tudi za druge nezakonite vsebine na internetu, kot so lažne novice, otroška pornografija in teroristična propaganda. Zakon medijskim skupinam tudi nalaga, da bodo morale uporabnikom olajšati prijavo problematičnih objav.

"Svoboda izražanja se konča, kjer se začne kazensko pravo," je v razpravi v parlamentu povedal Maas. "Grožnje s smrtjo in žalitve, spodbujanje sovraštva ali zanikanje holokavsta niso del svobode izražanja, temveč so v nasprotju s svobodo mnenja drugih ljudi," je poudaril.

Krovna organizacija civilnodružbenih gibanj Zavezništvo za svobodo mnenja je medtem izrazila nasprotovanje novemu zakonu. "Ponudnikom storitev ne sme biti zaupana naloga vlade za odločanje, ali je vsebina zakonita," so zapisali v organizaciji, ki vključuje tudi nevladno organizacijo Novinarji brez meja ter zvezi nemških startupov in digitalnih podjetij.

V Nemčiji se je po letu 2015, ko je v državo prišlo približno milijon prosilcev za azil, na svetovnem spletu zelo razširil do tujcev sovražno nastrojen govor.

Komentarjev 4
  • an.star 19:37 30.junij 2017.

    Levičarska, oblast temelji na vzbujanju sovraštva, pa še nisem slišal, da bi kakšnega levičarja oglobili zaradi tega..

  • Avatar Leon
    Leon 19:09 30.junij 2017.

    Kakšne laži imate v mislih ?

  • Janez_53 18:34 30.junij 2017.

    Upam, da bo gospod Cerar prebral te ukrepe in jih čimprej uvedel tudi pri nas, da se bodo malce zajezile laži in polresnice, ki jih nekateri avtorji in uredniki redno objavljajo, vse s ciljem večjega števila klikov in pljuvanja po nasprotnikih!