Svet
3690 ogledov

Hude obtožbe na račun Izraela

Izrael Palestina vojna Profimedia
Organizacija za človekove pravice Human Rights Watch (HRW) je v četrtek obtožila Izrael, da je v svojih vojaških operacijah v Gazi in Libanonu uporabljal strelivo z belim fosforjem.

Organizacija za človekove pravice Human Rights Watch (HRW) je opozorila, da uporaba belega fosforja na gosto poseljenih civilnih območjih krši mednarodno pravo. Izrael uporabe tovrstnega streliva za zdaj še ni komentiral.

"Uporaba belega fosforja v Gazi, enem od najgosteje poseljenih območij na svetu, povečuje tveganje za civiliste in krši mednarodno humanitarno pravo. Vsakič, ko se beli fosfor uporabi na gosto naseljenih civilnih območjih, lahko povzroči hude opekline in doživljenjsko trpljenje," je opozorila direktorica HRW za Bližnji vzhod in severno Afriko Lama Fakih.

Izrael Palestina vojna | Avtor: Profimedia Profimedia

Ustvari toploto okoli 815 stopinj Celzija

Pojasnila je, da se beli fosfor lahko uporablja kot zažigalno orožje, saj se vname, če je izpostavljen kisiku. Kemična reakcija nato ustvari toploto okoli 815 stopinj Celzija, svetlobo in močan bel dim, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Da bi se izognili civilni škodi, bi moral Izrael prenehati uporabljati beli fosfor na naseljenih območjih. Udeležene strani v konfliktu bi morale storiti vse, kar je v njihovi moči, da bi civilistom prihranile nadaljnje trpljenje," je še dodala Fakih.

Izrael Palestina vojna | Avtor: Profimedia Profimedia

Pripravljajo se na kopensko ofenzivo

Izraelska vojska se pripravlja na kopensko ofenzivo na območje Gaze, oskrbo območja z vodo, hrano, elektriko, gorivom in humanitarno pomočjo pa pogojuje z izpustitvijo talcev, ki jih je zajelo palestinsko oboroženo gibanje Hamas. Nadaljuje tudi silovito bombardiranje palestinske enklave, kjer je svoje domove po podatkih ZN zapustilo že več kot 423.000 ljudi. Izrael zahteva umik več kot milijona ljudi s severnega dela Gaze na jug palestinske enklave v naslednjih 24 urah.

Od začetka spopadov je bilo na obeh straneh ubitih skupno že več kot 2700 ljudi, na tisoče je ranjenih.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • LukaMB 14:23 14.oktober 2023.

    Izrael: rešite nas holokavsta, mi smo boščki, rešeno WW2, Izrael danes: vsi Palestinci so teroristi, vse je treba pobiti, to so opice, udarimo preden se organizirajo, kradimo jim zemljo še naprej in jih podajmo v ghetto kletko in z velesilo ...prikaži večlo najbolj modernih tankov ter letalstva udarimo po ghettu in jim zaprimo humanitarni koridor, za enega ubitega žida bodo plačali z 2000 žrtvami, vržimo prepovedane fosforne bombe na Palestince na tiste otroke in žene tam!

  • Ender3 15:25 13.oktober 2023.

    Kakšne obtožbe neki, saj se Izraelci zgolj branijo. Večina pa jih podpira... !!

  • Friderik1950 13:39 13.oktober 2023.

    Izrael je nekaj let čakal na povod, da malo pospravi po Gazi. Lansko raketiranje je bilo premalo, saj Palestinci niso kopensko posegli v varovani Izraelski prostor. Sicer pa je že čas, da si v stilu Moše Dajana spet malo povečajo ...prikaži večajo ozemlje na vzhodu n jugu. Verjamem, da so pač malo zamižali v smislu svojih žrtev, in so pričakovali močnejši napad iz vzhoda, kar bi bil povod, da povsem odrežejo Jeruzalem, od Arabcev. Tako pač moja teorija.