Svet
5847 ogledov

Hude težave z vremenom po Evropi. Prihaja to k nam?

Mraz Profimedia
V nekaterih predelih je morala na pomoč priskočiti vojska.

Avstrijo je ponoči doseglo nevihtno vreme, vrhunec pa je bil popoldne na vzhodu države. V središču Dunaja so izmerili sunke vetra s hitrostjo 111 kilometrov na uro, kar je četrta najvišja hitrost od začetka meritev leta 1985. Najmočnejše sunke vetra je avstrijska okoljska agencija zabeležila na postaji Semmering s 134 kilometri na uro.

Dunajski gasilci so bili popoldne aktivni na okoli 50 intervencijah. Skupno so jih na pomoč do zgodnjega popoldneva poklicali 180-krat. Večinoma je šlo za odpihnjene predmete ter podrte predmete in drevesa. Več parkov v mestu so zaradi nevarnosti padcev vej in dreves zaprli, med drugim južne dele grajskega parka Schönbrunn.

Polarni mraz po Evropi

Polarni mraz in sneg sta povzročila kaotične razmere na Švedskem, Danskem, Norveškem in Finskem. Na jugu Švedske je ponoči na eni glavnih cest zaradi snega obtičalo okrog 1000 vozil, več voznikov je ostalo ujetih tudi na Danskem. V več krajih na skrajnem severu Evrope so zabeležili temperature, nižje od 40 stopinj Celzija pod lediščem.

Zaradi obilnega sneženja je v sredo na glavni cesti E22 v regiji Skane na jugu Švedske obtičalo okrog 1000 vozil. Cesta je postala neprevozna že dopoldan, reševalci pa so se skoraj 24 ur trudili, da bi osvobodili vse ujete voznike. Pomagati jim je morala tudi vojska.

Po podatkih švedskih oblasti so pristojne službe davi uspešno zaključile evakuacijo, pri čemer so morali nekateri vozniki svoje avtomobile pustiti v snegu, poroča britanski BBC. Ujetih ostaja le še nekaj voznikov tovornjakov.

Na Danskem pol metra snega

Zelo nizke temperature v kombinaciji z obilnim sneženjem so povzročile težave tudi v drugih nordijskih državah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na Danskem je prvič po letu 2011 ponekod zapadlo tudi do pol metra snega, blizu Aarhusa na vzhodu države je nekaj voznikov obtičalo v snežnem zametu na avtocesti. Na Norveškem pa je bilo zaradi snega odpovedanih veliko vlakov, ponekod so zaprte šole. Padlo je tudi več temperaturnih rekordov.

Na severu Švedske so v noči na sredo zabeležili najnižjo temperaturo v zadnjih 25 letih, ko se je živo srebro spustilo do 43,6 stopinje Celzija pod ledišče. Na severu Norveške so se ponoči temperature spustile do 41,6 stopinje Celzija pod ničlo, na severovzhodu Finske pa so prav tako podrli rekord z 42,1 stopinje pod ničlo.

Pri nas bo konec tedna prinesel izrazito vremensko spremembo. Ponekod lahko zapade kar nekaj snega. Podrobnosti na tej povezavi.

avto zima mraz Slovenija Izrazita sprememba vremena konec tedna

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • Avatar NickMason
    NickMason 08:27 05.januar 2024.

    V Skandinaviji mraz,če bi bilo vroče bi bilo čudno ,to je tam rutina in povsem običajno

  • jakec1575 19:48 04.januar 2024.

    Baterije pri minus 42 izgubijo 60% kapacitete

  • bobubob 18:56 04.januar 2024.

    Pol metra snega na Danskem? Celega pol metra? Pa mraz na severu Švedske? So kdaj tam rasle banane? V zadnjih 100 letih morda? Eh, novinarji....o posledicah kovid cepljenj pa (še) ni nič prišlo do nas? Bo sploh kdaj prišlo? Bi ...prikaži veči moralo sploh priti, ker nam je v tej usmrajeni mlaki, polni zaležanih in že tudi razpadajočih krapov, tako lepo? Ker smo varni in zaščiteni, ker da levodesni evrohlapci tako lepo skrbijo za nas? NATO ma nas rad, pa papež pa lajnova, pa fizer, saj smo odgovorni, mar ne!