Svet
6 ogledov

Hudi spopadi, ena oseba umrla

Mohamed Mursi Reuters
V egiptovskem mestu Mansura v delti Nila so danes izbruhnili hudi spopadi med podporniki egiptovskega predsednika Mohameda Mursija in njegovimi nasprotniki.

Najmanj ena oseba je bila ubita, več kot 230 pa je ranjenih, je sporočilo egiptovsko zdravstveno ministrstvo.

Do spopadov je prišlo, ko so Mursijevi nasprotniki začeli izzivati podpornike islamističnega predsednika, ki so se zbrali v Mansuri. Najprej so jih obmetavali s smetmi in podobnim, nato pa so izbruhnili spopadi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po dosedanjih podatkih je bila najmanj ena oseba ubita, 237 pa je ranjenih. Dve osebi sta na intenzivni negi zaradi strelnih ran, so sporočili iz tamkajšnje bolnišnice.

Do zborovanj podpornikov in nasprotnikov Mursija sicer prihaja po vsej državi, a so spopadi za zdaj izbruhnili le v Mansuri, so za AFP pojasnili predstavniki egiptovskih varnostnih služb.

Do incidenta v Mansuri pa je prišlo tudi v času vse večjih napetosti med tistimi, ki podpirajo Mursija, in njegovimi nasprotniki. Za nedeljo so v Egiptu napovedani tudi veliki protesti proti Mursiju, ki bo sicer ravno takrat obeležil prvo leto na položaju.

Mursi bo nagovoril državljane

Mursi naj bi sicer še nocoj nagovoril državljane in v Egiptu napeto pričakujejo njegov govor. Njegovi sodelavci sicer ne napovedujejo, o čem bo govoril, naj bi pa šlo za "pomemben govor". Izvedel ga bo na stadionu v Kairu, prenašale pa ga bodo vse egiptovske televizije.

Kot še poroča AFP, se je na kairskem trgu Tahrir, epicentru upora proti diktatorju Hosniju Mubaraku leta 2011, že zbralo več sto Mursijevih nasprotnikov, da bi si v živo ogledali predsednikov govor. Nekateri že napovedujejo, da bodo na Tahrirju ostali do nadaljnjega.

Protestniki Mursija pozivajo k odstopu

Protestniki trdijo, da bi Mursi moral odstopiti, ker da je skoncentriral preveč moči v Muslimanski bratovščini, ki ji pripada. Očitajo mu tudi, da ni uresničil zahtev revolucije po svobodi in socialni pravičnosti, ki so odnesle Mubaraka. Zbrali naj bi tudi že 15 milijonov podpisov za razpis predčasnih predsedniških volitev.

Na drugi strani pa Mursijevi podporniki vztrajajo, da je Mursi izvoljen predsednik, ki si prizadeva izkoreniniti korupcijo v državnih institucijah. Vsakršen poskus, da bi ga odstranili z oblasti, pa bi bil poskus državnega udara in udarec proti demokraciji, menijo.

Na tretji strani pa čaka vojska, ki ji je sicer Mursi od prihoda na oblast vzel precej moči v egiptovski politiki. A generali že opozarjajo, da ne bodo dopustili, da bi v državi izbruhnilo nasilje. Vojska je tako že okrepila varovanje ključnih mest v državi, če bi prišlo do eskalacije nasilja, še poroča AFP, ki navaja vire znotraj egiptovskih varnostnih organov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.