Svet
9 ogledov

Hudi spopadi v Atenah

Protesti v Atenah
1/30
Žurnal24 main
Med splošno stavko v Grčiji je prišlo do srditih spopadov med policijo in protestniki. EU ponuja novo roko državi.

V Atenah je med pohodom okoli 20 tisoč ljudi med 24-urno splošno stavko prišlo do spopada s policisti, potem ko je več deset zamaskiranih mladeničev proti varnostnim silam metalo kamne in molotovke, policisti pa so odgovorili s solzivcem. V spopadu sta bila ranjena dva policista, aretirali pa so več ljudi. Demonstracije zaradi ostrih varčevalnih ukrepov so sicer večinoma potekale miroljubno. Ljudje so množično zasedli tudi ulice Soluna.

Zaradi stavke so ohromljene cestne, železniške, letalske in trajektne povezave z Grčijo, v bolnišnicah dela le najnujnejše osebje, šole so bile zaprte.

Nov načrt pomoči
Evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn je potrdil, da EU pripravlja nov načrt pomoči Grčiji, ki se še vedno utaplja v dolgovih. Za kakšno pomoč točno naj bi šlo, ni odgovoril, ker naj bi bilo za to še prezgodaj.

V Atenah je v teh dneh sicer nova misija EU, katere naloge so oceniti učinke programa gospodarske prilagoditve in vnovič oceniti vzdržnost dolga, vključno s potrebo po refinanciranju. Rehn je poudaril, da je prezgodaj za ugibanja o tem, koliko naj bi znašala višina dodatne pomoči Grčiji. Se pa bo EU odločila za neke vrste prilagoditev pomoči tej državi, je potrdil Rehn.

Maja mineva leto od dogovora finančnih ministrov EU o 110 milijardah evrov pomoči Grčiji, od katerih naj bi EU v treh letih prispevala 80 milijard evrov. Zaradi slabih gospodarskih razmer v državi se pojavljajo vse glasnejša ugibanja o možnosti prestrukturiranja dolga, kar so v EU doslej odločno zavračali.

Nova stavka
V Grčiji poteka 24-urna splošna stavka zaradi ostrih varčevalnih ukrepov, ki jih napoveduje grška vlada. Stavka, ki sta jo organizirala dva največja sindikata v državi, naj bi ohromila večji del javnega prometa. V bolnišnicah naj bi delalo samo najnujnejše osebje, šole so danes zaprte.

V središču Aten so napovedane množične demonstracije. Oblasti se bojijo, da bi lahko prišlo do nasilnih izgredov. Gre pa že za drugo splošno stavko v Grčiji letos.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.