Svet
20184 ogledov

Humanitarci so prirejali orgije

Prostitutka na Promenade des Anglais v francoskem mestu Nice, 2002. Reuters
Humanitarno organizacijo, ki jo pretresa spolni škandal, financira tudi Evropska unija.

Humanitarna organizacija Oxfam se je znašla pod pritiskom, potem ko so britanski mediji pred dnevi razkrili, da so sodelavci organizacije na Haitiju in v Čadu prirejali orgije s prostitutkami. Evropska unija je organizaciji danes zagrozila z ukinitvijo financiranja, če se bo izkazalo, da so kršili etične standarde EU.

Britanski časnik The Times je v petek poročal, da so sodelavci Oxfama, ki so delovali na Haitiju po uničujočem potresu leta 2010, najemali prostitutke. Časnik eno največjih humanitarnih organizacij s sedežem v Veliki Britaniji obtožuje, da je prikrivala nepravilnosti več sodelavcev na Haitiju leta 2010, vključno z vodjo haitijske odprave Rolandom van Hauwermeirnom. Organizaciji tudi očitajo, da o neprimernem vedenju svojih sodelavcev ni obvestila drugih organizacij, pri katerih so se ti kasneje zaposlili.

Zloraba Grozljivo Svet Duhovnik je imel s šestimi otroki spolni odnos

Zlorabljali naj bi tudi mladoletne

Van Hauwermeiren naj bi ženskam plačeval za spolne odnose v vili, ki jo je zanj med misijo na Haitiju najel Oxfam. Vodja misije je leta 2011 odstopil. Po pisanju časnika naj bi humanitarni delavci spolno zlorabili tudi mladoletne, saj da je na otoku vladala "kultura nekaznovanosti". Van Hauwermeiren se je po odhodu iz Oxfama po poročanju medijev zaposlil pri francoski nevladni organizaciji Akcija proti lakoti, kjer je leta 2014 postal vodja njihove misije v Bangladešu.

Oddelek britanske vlade za mednarodni razvoj je sporočil, da jih je Oxfam leta 2011 obvestil o začetku preiskave, vendar ni razkril domnev o spolnih odnosih z mladoletnimi dekleti in prostitutkami, temveč je poročal le o preiskavi "spolnega prestopka".

Organizacija se brani

Oxfam, ki ima okoli 5000 zaposlenih in ima še 23.000 prostovoljcev je v odzivu sporočil, da so obtožbe vzeli resno in jih temeljito preučujejo. Izvršni direktor organizacije Mark Goldring sicer vztraja, da niso prikrivali ničesar. Organizacija je v nedeljo izrazila upanje, da bo znova pridobila zaupanje svojih podpornikov, "ki vedo, da dejanja peščice ne predstavljajo tega, za kar se zavzema Oxfam".

Zloraba predstavljal se je kot zdravnik Svet Prijeli moškega, ki je omamil in posilil več kot 100 žensk

Britanska vlada je zaradi škandala danes poklicala na pogovor vodilne člane organizacije in od njih zahtevala, naj pojasnijo svoje ravnanje ob škandalu. Očitajo jim namreč, da so prikrivali dogajanje na Haitiju in v Čadu.

EU pričakuje pojasnila

Danes se je oglasila tudi Evropska unija, pomembna donatorka sredstev za mednarodne organizacije, ki je Oxfamu lani namenila več kot 25 milijonov evrov, leta 2011 pa je organizaciji za delovanje po potresu na Haitiju donirala 1,7 milijona evrov.

"Od Oxfama pričakujemo, da bo kar se da pregledno pojasnil vse v zvezi z očitki. Pripravljeni smo pregledati delovanje organizacije in, če bo potrebno, ukiniti financiranje kateremu koli partnerju, ki ne izpolnjuje zahtevanih visokih etičnih standardov," je novinarjem v Bruslju povedala tiskovna predstavnica komisije Maja Kocijančič.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • primc 14:24 13.februar 2018.

    ...ampak to so bile orgije s HUMANITARNO noto. :-)

  • Albatroz 12:22 13.februar 2018.

    zakaj pa bi imela humanitarna organizacija najeto vilo, če je stanovanje cenejšo in bi lahko ta denar porabili v humanitarne namene

  • sasquatch 12:00 13.februar 2018.

    Tričetrt nevladnih organizacij, ki so prisesane na različna korita in katerih predstavniki se kopajo v denarju in brezdelju, so dejansko takšne ali drugačne kriminalne združbe. Vodje takih organizacije so tako drugod kot pri nas otroci, vnuki, nečaki,... nekdanjih in sedanjih vplivnežev