Svet
13 ogledov

Humanitarni Osama v skrbeh za okolje

Osama bin Laden se je oglasil iz groba. (Foto: Epa) Žurnal24 main
Osama bin Laden je na spletu objavil tonski posnetek, v katerem kritizira ravnanje pakistanskih oblasti ob nedavnih poplavah in poziva k boju proti podnebnim spremembam.

V 11-minutnem tonskem posnetku je bin Laden predlagal ustanovitev posebnega organa za pomoč muslimanom, ki bi deloval v okolici večjih rek in jezer in preprečeval prihodnje poplave, pripravljal razvojne projekte ter skrbel za kmetijstvo. "Če bi vlada za podporo prebivalstvu namenila le odstotek tega kar namenja za vojsko, bi to precej spremenilo situacijo revnih prebivalcev," je povedal prvi mož Al Kaide.

Jezo spreobračajo v podporo
Tonski posnetek je bil objavljen na spletnem forumu islamističnih upornikov, je sporočila organizacija Site, ki spremlja islamistične spletne strani in je tudi objavila kopijo posnetka. Avtentičnost posnetka ni zanesljiva, vendar je glas na posnetku zelo podoben glasu na posnetkih Osame bin Ladna.

Gre sicer za tretje sporočilo, ki ga je Al Kaida objavila v zvezi s poplavami, ki so poleti prizadele okoli 20 milijonov ljudi v Pakistanu, kar nakazuje poskus teroristične mreže, da bi jezo zaradi poplav spreobrnila v podporo svoji skupini.

Prejšnji dve sporočili Al Kaide sta bili precej ostri in sta pozivali podpornike, da naj ukrepajo, v zadnjem sporočilu pa je bin Laden ubral mehkejši, skoraj humanitaren pristop, s katerim skuša svojo skupino predstaviti kot organizacijo za zaščito revnih.

V boj proti oblastem
V videoposnetku, ki je bil objavljen prejšnji teden, je predstavnik Al Kaide Adam Gadan pozval muslimane v Pakistanu, naj se pridružijo islamističnim upornikom v boju proti oblastem, saj so te "s počasnim in mlačnim odzivom na nedavne poplave dokazale, da jim je za prebivalce vseeno".

Pred tem je drugi mož Al Kaide Ajman al Zavahri Pakistance pozval, naj se uprejo vladi, ki "ni uspela pomagati žrtvam poplav".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.