Svet
20 ogledov

Hunt na koncu z živci

Jeremy Hunt Reuters
Britanski minister za kulturo, medije in šport Jeremy Hunt je pod vse večjim pritiskom zaradi vloge v aferi vdiranja v telefone s strani britanskega tabloida News of the World.

Jeremya Hunta je v petek še dodatno obremenila nekdanja urednica News of the World Rebekah Brooks. Ta je pred britansko preiskovalno komisijo razkrila elektronsko pošto, v kateri naj bi Huntovo ministrstvo Murdocha spraševalo za nasvet glede ravnanja v preiskavi škandala.

"To je absolutno nesprejemljivo," je bila po poročanju francoske tiskovne agencije AFP stroga namestnica vodje opozicijskih laburistov Harriet Harman. "Koliko dokazov (britanski premier) David Cameron še potrebuje, da bo uvidel, da ta človek ni primeren za tako pomembno funkcijo?" se je vprašala v izjavi za radio BBC.

Sporno elektronsko pošto je Brooksovi poslal lobist za Murdoch News Corporation Frederic Michel. V njej je zapisal, da minister želi, da podjetje "vodi oblikovanje njegovega stališča in stališča številke 10" v škandalu, ter da se bo poskušal izogniti javni preiskavi. Prav tako pošta jasno nakazuje, da naj bi Hunt poskušal zmanjšati vpliv izbruha škandala na postopek, v katerem je News Corporation poskušala pridobiti nadzor nad britansko satelitsko televizijo BSkyB.

Hunt sicer vztraja, da je imel Michel stik izključno s posebnim svetovalcem na ministrstvu Adamom Smithom. Ta je zaradi neprimerne komunikacije z Murdochovimi podjetji že odstopil. Njegova tiskovna predstavnica je poudarila še, da bo svoje navedbe minister dokazal v svojem nastopu pred preiskovalno komisijo, ki naj bi se zgodil v prihodnjih tednih.

Ustanovitev preiskovalne komisije, ki jo vodi sodnik Brian Leveson, je lani odredil premier David Cameron, njena naloga pa je osvetlitev afere z vdiranjem v telefone in pregled ureditve na področju medijev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.