Svet
36 ogledov

Hypo banka se umika

Hypo Alpe Adria, poslovna stavba Žurnal24 main
Vodja avstrijske Hypo Group Alpe Adria banke Gottwald Kranebitter je za avstrijski News magazin napovedal, da se bo banka umaknila iz petih evropskih držav.

Hypo banka ima po podatkih na njihovi spletni strani 18 poslovalnic v Sloveniji, kjer je zaposlenih 611 ljudi. Na avstrijskem tržišču imajo 31 poslovalnic in 1146 zaposlenih, na Hrvaškem je 70 poslovalnic in 2051 zaposlenih. V Bosni in Hercegovini je 93 poslovalnic, kjer je zaposlenih 1233 ljudi.

Vodja avstrijske Hypo Group Alpe Adria banke Gottwald Kranebitter je za avstrijski News magazin napovedal, da se bo banka umaknila iz petih evropskih držav.

Kranebitter je povedal, da – potem ko jih je pred bankrotom rešila nacionalizacija – v prihodnjih treh letih načrtujejo ponovno rast dobička. V skladu z načrti se nameravajo umakniti iz nedobičkonosnih tržišč Nemčije, Madžarske, Makedonije, Bolgarije in Ukrajine. Evropska unija od skupine pričakuje, da se odreče tudi črnogorskemu in italijanskemu trgu. S tem bi Unija prižgala zeleno luč za konsolidacijo banke.

Skupina bi tako ostala prisotna samo v Sloveniji, Avstriji, na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini ter Srbiji, kjer bi se osredotočili na lizing in dajanje kreditov. Banka ravno tako razmišlja o prodaji manj pomembnih poslovalnic po "dobri ceni“.

Med devetimi največjimi v Sloveniji
Zaprosilo za komentar in vprašanje, kakšni so dolgoročni načrti za Slovenijo, smo naslovili na slovensko Hypo Group, odgovor še pričakujemo.

Na spletni strani so konec aprila objavili, da je Hypo Group Alpe Adria v Sloveniji lani obdržala svoj položaj. Poslovno leto 2009 je zaključila uspešno, Hypo Leasing pa ostaja vodilna lizinška hiša v Sloveniji. Hypo Alpe Adria Bank, d. d., je v letu 2009, ki je bilo težko za celotno gospodarstvo, poslovala uspešno. Povečala je obseg poslovanja, zaradi negotovih razmer v gospodarskem in bančnem okolju je bila ta rast bolj umirjena kot prejšnje leto.

"Z 2,33 milijarde evrov bilančne vsote se banka uvršča med devet največjih bank v Sloveniji. Da je uspešno poslovala, kaže rast dobička pred oblikovanjem rezervacij, ki je konec leta 2009 znašal več kot 31 milijonov evrov,“ je zapisano na njihovi spletni strani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.