Svet
53 ogledov

Hypo banka: vse sledi vodijo v bordel

Hypo bank Žurnal24 main
Zaščitena priča namignila, da je bil Ivo Sanader glavna stranka v umazanih poslih Hypo banke.

V bližini Celovca je bila nekoč poslovalnica za zaupne posle Hypo banke – grad/bordel Freyenthurn –, v kateri so se dolga leta odvijali sumljivi posli nekdanjega vodstva banke Hypo Alpe Adria in strank iz Italije in Hrvaške, poroča hrvaški Nacional. O tem je na avstrijski televiziji ORF pričal Christian Rauscher, nekdanji šef zakladništva pri banki Hypo, ki je bil med letoma 1999 in 2005 odgovoren za vse posle s hrvaškimi državljani. Med drugim je dal vedeti, da se bo v kratkem razgovoril o poslovanju banke z Ivom Sanaderjem in njegovem "črnem fondu".

Danes se v gradu nahaja Club Babylon, ki ga ima v lasti nek Italijan. Za vstopnico je treba odšteti 130 evrov, eno uro v sobi 250 evrov, "za druženje z dekleti" pa vsaka dodatna ura stane 200 evrov.

Prostitutke za elito iz Hrvaške
Grad Freyenthurn so zgradili leta 1541, skozi stoletja pa je zamenjal številne lastnike. Eden izmed zadnjih se na začetku devetdesetih let iz svojih dolgov ni uspel izvleči kljub kreditu Hypo banke, ki si je grad zaradi lastnikovega dolga prilastila. Rauscher je priznal, da so nato notranjost gradu preuredili tako, da se je predsednik uprave Wolfgang Kulterer s svojimi strankami nemoteno sestajal. Po njegovih besedah naj bi v hotelu v tistem času obratoval tudi bordel, toda Rauscher ni hotel povedati, ali je obratoval istočasno kot poslovalnica.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Nemogoče je torej trditi, kot navaja Nacional, ali je italijanski premier Silvio Berlusconi grad obiskoval le zaradi bankirskih ali tudi prijetnejših poslov. Nekateri viri hrvaškega tednika navajajo, da so znani Hrvati in hrvaški poslovneži Freyenthurn obiskovali zaradi diskretnosti, menda pa se je v njem zabaval tudi neimenovani župan večjega hrvaškega mesta.

Bo Sanaderja izdal Kulterer?
Mnoge je presenetilo, da se je Rauscherju končno razvezal jezik, dal pa je vedeti, da bo kmalu spregovoril o podrobnostih številnih afer. Mnogi upajo tudi, da bo povedal, kaj se je zgodilo leta 2005, ko je policistom odprl vrata svojega doma ves okrvavljen. Takrat je dejal, da so se ga fizično lotili "neki Hrvati", ni pa hotel razkriti, kaj se je skrivalo v kovčku, ki ga je imel v rokah in ga je pozneje predal dvema uslužbencema Hypo banke.  

Toda Sanaderja, ki je trenutno "na počitnicah v Kaliforniji", ne ogroža le Rauscher, temveč tudi sam Wolfgang Kulterer, ki naj bi bil menda pripravljen za nižjo kazen razkriti, kakšni posli so potekali med njim in nekdanjim hrvaškim premierjem.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.