Svet
19 ogledov

Iberia: zaradi stavke odpovedanih več kot 100 letov

Iberia Shutterstock
Piloti največje španske letalske družbe Iberia so danes začeli prvo v seriji 30 24-urnih stavk proti ustanovitvi nove podružnice Iberie, nizkocenovnika Iberia Express. Stavke bodo potekale vsak ponedeljek in petek do 20. julija, danes pa je družba zaradi protesta odpovedala 126 od 330 načrtovanih letov.

Med odpovedanimi je 52 notranjih in 74 mednarodnih letov, od tega devet čezatlantskih. Prizadete potnike, med katerimi je danes veliko tistih, ki se vračajo domov ob koncu velikonočnih praznikov, bodo na letališčih preusmerili na druge lete, lahko pa tudi zahtevajo povračilo denarja, ki so ga plačali za vozovnice, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Piloti Iberie so sicer začeli stavkati že decembra lani. Med decembrom in februarjem so izvedli 12 enodnevnih delnih stavk, ki so družbo stale približno 36 milijonov evrov.

Piloti s stavkami nasprotujejo odločitvi Iberie za ustanovitev hčerinske družbe - nizkocenovnega letalskega prevoznika Iberia Express, ki je prvi polet opravil 25. marca. Iberia Express naj bi odslej opravljal večino notranjih in nekatere evropske lete matične družbe Iberia, ki se bo tako lahko osredotočila zgolj na bolj donosne čezatlantske lete.

Le piloti se ne strinjajo

Po mnenju pilotov družba z ustanovitvijo Iberia Express krši določila njihovih pogodb in slabša njihove delovne pogoje. Bojijo se tudi ukinitve več tisoč delovnih mest, do katere bi lahko prišlo zaradi domnevne načrtovane premestitve 40 Iberiinih letal pod okrilje Iberia Expressa.

Za niz stavk se je sindikat pilotov Sepla odločil, ker mu ni uspelo doseči dogovora z Iberio. Družba ravnanje pilotov označuje kot "neodgovorno in nespravljivo" in sindikat sedaj toži na sodišču ter si prizadeva, da bi slednje stavko razglasilo za nezakonito.

Piloti so namreč edini zaposleni družbe, s katerimi Iberii glede ustanovitve nizkocenovnika Iberia Express ni uspelo doseči dogovora.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.