Svet
19 ogledov

Igrica o Berlinskem zidu

Prepreka, dolga preko 150 kilometrov je med letoma 1961 in 1989 delila vzhodni i Žurnal24 main
V Nemčiji je na burne reakcije naletela računalniška igrica, v kateri se igralci med drugim lahko prelevijo v čuvaje zidu, ki streljajo na begunce iz nekdanje Vzhodne Nemčije.

Po pisanju nemških medijev je bila prodaja te igrice predvidena za jutrišnji dan, ko bodo v Nemčiji obeležili 20. obletnico združitve držav.

Med poskusom prebega iz Vzhodne Nemčije naj bi bilo ubitih 136 ljudi. Uradnih podatkov sicer ni, analitiki pa menijo, da jih je še najmanj enkrat toliko zares umrlo vzdolž celotne meje.

Igrica je dobila ime „1378“. Številka predstavlja dolžino meje v kilometrih, ki je v času hladne vojne razdvajala Nemčijo. Kot poroča BBC, je narejena iz perspektive osebe, ki drži puško, igralci pa so lahko vzhodnonemški graničarji ali pa begunci.

Direktor Fondacije „Berlinski zid“ Aksel Klausmajer poudarja, da igrica spominja na leta trpljenja razdvojene države, zlasti pa tistih družin, ki so pri poskusih bega izgubile svoje najbližje.

Avtor igrice je 23-letni študent Jens M. Schtober, ki svoje delo brani, češ da ne gre zgolj za ubijanje, pač pa za širši kontekst takratnega dogajanja vzdolž meje. „S tem, ko postane begunec iz Vzhodne Nemčije, ali pa graničar, se lahko igralec identificira z obema. To je povsem nov način, ki mlade ljudi vzpodbuja, da izvedo čim več iz zgodovine nekdanje Vzhodne Nemčije,“ se brani 23-letnik.

Univerza v Karslrueju je sporočila, da je izdaja igrice odložena do decembra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.