Svet
15 ogledov

Ike gre nad naftna nahajališča

Ikova značilna orkanska oblika je lepo vidna tudi iz vesolja. Žurnal24 main
Vremenoslovci napovedujejo, da se lahko hurikan Ike do prihoda na obalo okrepi z zdajšnje druge na četrto stopnjo. Poleg tega bo po vsej verjetnosti zadel tudi bogata naftna nahajališča.

Hurikan Ike se je na poti čez tople vode Mehiškega zaliva okrepil in po zadnjih podatkih dosega 2. stopnjo na petstopenjski lestvici orkanov, vendar vremenoslovci napovedujejo, da bi lahko obalo ZDA v zvezni državi Teksas zadel kot orkan 4. stopnje s hitrostjo vetrov okoli 200 km/h, poroča Reuters.

Ike bo dvignil ceno nafte
Ike bi lahko svojo pot nadaljeval po predvidevanjih strokovnjakov skozi eno glavnih naftnih regij v Teksasu, ki ZDA zagotovi četrtino vseh naftnih potreb in 15 odstotkov potreb po zemeljskem plinu. To bo po vsej verjetnosti vplivalo tudi na dvig cene nafte na svetovnih trgih. V sredo je bilo sicer za 159-litrski sod surove nafte treba odšteti še 101,36 dolarja, vendar pa ekonomisti menijo, da se bo verjetno cena v prihodnjih dneh zaradi zaprtih naftnih ploščadi v Teksaškem zalivu kmalu dvignila.

New Orleans izven dosega Ika
Po drugi strani je dobra novica ta, da največje mesto na obali teksaškega zaliva New Orleans, ki še še vedno ni popolnoma opomoglo od uničujočega orkana Katrine, ki je terjal 1500 življenj, leži izven začrtane poti Ika, tako da mu ne grozi nevarnost.

Oblasti v Teksasu so na obalnih območjih Matagorda in Brazoria že odredile evakuacijo, ki je po spremembi zakonodaje po orkanu Gustavu leta 2005 postala obvezna za vse prebivalce na ogroženem območju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.