Svet
194 ogledov

Ikea dviguje minimalno plačo

Ikea Zagreb Saša Despot
Švedska Ikea bo v prihodnjem letu postala prva v Veliki Britanji, ki bo svoje zaposlene nagradila z višjimi prejemki od zakonsko predpisane minimalne plače. To pomeni, da bo več kot polovica v Ikei zaposlenih Britancev dobila višjo plačo.

Ikea v Veliki Britaniji skupno zaposluje okrog devet tisoč delavcev; kot so obljubili, bodo s prihodnjim letom svoje delavce plačali najmanj 7,85 funtov na uro (11,26 evra). Z zakonom minimalna plača na otoku za delavce, starejše od 21 let, sicer znaša 6,70 funta na uro (9,61 evra).

“Dobro plačani delavci bodo boljši delavci”

Naše podjetje vodi vizija ustvarjanja boljših življenjskih pogojev za mnoge ljudi, kar seveda vključuje tudi naše delavce. Verjamemo, da so ravno oni naša notranja moč, tako da je edino primerno, da jim omogočimo plačo, s katero si bodo lahko plačevali dostojno življenje,” je povedal vodja britanske izpostave švedskega pohištvenega velikana Gillian Drakeford.

Dodal je, da odločitev temelji na rezultatih, ki jih beležijo in tudi, da gre za dolgoročno investicijo v delavce.

Rhys Moore, direktor združenja “The Living Wage”, ki se bori za dvig minimalne plače je Ikeino odločitev pozdravil in poudaril, da to predstavlja ogromen korak naprej za britanski sektor maloprodaje. “Upamo, da bodo tudi druga podjetja sledila zgledu,” je povedal za britanske medije. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Xerxes 12:30 21.julij 2015.

    Samo v poduk vsem tistim, ki so proti minimalni plači - več kot polovica zaposlenih v Ikei, ki ima fantastične dobičke vsako leto, ima minimalno plačo! Za pravično plačilo se očitno ne gre zanašati na dobrotljivost lastnika ampak na ustrezno ...prikaži več zakonodajo in državo, ki ne ščiti zgolj kapital

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 20:53 20.julij 2015.

    dobra poteza..bomo pa vidl če je to muha enodnevnica al kaj več