Svet
9 ogledov

Ikea zanika, da naj bi zaposlovala zapornike

ikea Reuters
Švedski pohištveni velikan Ikea bo ta teden objavil poročilo, s katerim bo odgovoril na očitke, da se je družba okoriščala s prisilnim delom v nekdanji Nemški demokratični republiki (NDR), so danes sporočili iz podjetja in skupin, ki združujejo žrtve.

Poročilo, ki sta ga pripravila neodvisna nadzornika, obravnava očitke, da je Ikea od 60. do 80. let prejšnjega stoletja sodelovala z vzhodnonemškimi dobavitelji, ki so zaposlovali zapornike, med njimi tudi politične oporečnike.

"Upamo, da bo to prvi korak k širši preiskavi o uporabi prisilnih delavcev v nekdanji Vzhodni Nemčiji," je za ameriško tiskovno agencijo AP dejal vodja skupine žrtev UOKG Rainer Wagner. Dodal je, da je Ikea "le vrh ledene gore", in pojasnil, da podobni očitki letijo tudi na pošto v nekdanji Zvezni republiki Nemčiji (ZRN) in številna vzhodnonemška podjetja, ki so bila v državni lasti.

Wagner, ki je bil tudi sam v 60. letnih zaprt v NDR, je sicer pohvalil Ikeo za hiter odziv na očitke. Švedski pohištveni velikan je izdelavo poročila naročil, potem ko so junija predvajali švedski dokumentarec o teh očitkih, ki so prvič prišli v javnost lani v Nemčiji.

Skupina UOKG je nemško vlado kot pravno naslednico vzhodnonemškega komunističnega režima pozvala k izplačilu odškodnin žrtvam prisilnega dela. Številni nekdanji zaporniki zaradi težaškega dela v tistem času še zdaj čutijo psihične ali telesne posledice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.