Svet
30 ogledov

"Imamo dokaze, da je Rusija sodelovala"

Nesreča malezijskega letala
1/8
EPA
Trupla strmoglavljenega malezijskega letala naj bi z vlakom odpeljali proti Donjecku.

Kot poročajo agencije, naj bi oboroženi proruski separatisti prisilili mednarodne preiskovalce, da so jim predali trupla žrtev strmoglavljenega letala. Naložili naj bi jih v hlajene vagone vlaka, odpeljali pa - po nekaterih navedbah - proti Donjecku.


Iz Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) so medtem danes sporočili, da so jim proruski uporniki povedali, da so trupla naložili na vlak, ki čaka na mednarodne strokovnjake. Opazovalci omenjene organizacije so po poročanju Ria Novosti pregledali vagone na postaji Torez, v njih pa naj bi bilo 198 trupel, domnevno najdenih na prizorišču katastrofe.

Ali je vlak že prispel v Doneck, tiskovni predstavnik Ovseja na prizorišču Michael Bociurkiw ni mogel potrditi.

Na včerajšnje informacije, da so separatisti s prizorišča sami začeli odnašati trupla in jih pri tem ropati, se je najglasneje odzval nizozemski premier Mark Rutte. Dve tretjini žrtev malezijskega letala je bilo nizozemskih. Rutte je dejal, da je šokiran s fotografijami in posnetki, ki nakazujejo na skrajno nespoštovanje do žrtev.

Separatisti so se na pozive, naj ne ovirajo preiskave, danes odzvali s sporočilom, da bodo zagotovili varnost mednarodnim preiskovalcem, če bo Kijev sklenil prekinitev ognja.

Kriva je Rusija!

"Rusija je separatistom v Ukrajini posredovala tako raketne sestave kot tudi ljudi, ki znajo z njimi upravljat," je medtem včeraj zatrdil Vitalij Naida, načelnik ukrajinske obveščevalne službe. Povedal je, da ima službeni Kijev dokaz, da so tri raketne sestave BUK-1 in SA-11 prepeljali v Ukrajino iz sosednje Rusije, z orožjem pa naj bi potovala tudi tričlanska ruska posadka.

"Imamo prepričljive dokaze, da je teroristično dejanje storjeno z nedvoumno pomočjo Rusije. Z gotovostjo lahko trdimo, da so z raketami rokovali ruski državljani," je povedal na včerajšnji tiskovni konferenci. Pri tem je Naida pozval Rusijo, da preda imena teh treh ljudi, da bi jih v Ukrajini zaslišali v zvezi s četrtkovim strmoglavljenjem malezijskega potniškega letala. Novinarjem je povedal še, da so po sestrelitvi raketne sestave že vrnili na rusko ozemlje.

Rusko obrambno ministrstvo kategorično zavrača kakršnokoli vpletenost v strmoglavljenje letala. Na zgornje obtožbe se odzivajo z izjavo, da niti ena enota ruskih oboroženih sil ni sodelovala v incidentu. Ministrstvo se sprašuje, zakaj tudi bi, "saj Rusija ne nadzira dogajanje v vzhodni Ukrajini, Ukrajincem pa niti ni potrebna Rusija, da bi dosegli svoje cilje".

Komentarjev 1