Svet
17 ogledov

"Imel je pravico, da se brani"

Protest v Franciji Reuters
Protestniki niso zadovoljni z odločitvijo sodnika, ki je zaradi uboja mladoletnega roparja obsodi zlatarja.

Stephan Turk iz Nice je prejšnji teden v sredo ubil 18-letnega Anthonyja Aslija med krajo zlatarne. Zaradi tega dogodka poteka med ljudmi burna razprava o pomenu legitimnosti samoobrambe v Franciji.

Zlatarja so v petek obsodili uboja, ker je fanta s streli v hrbet ubil, medtem ko je njegovemu sostorilcu uspelo pobegniti na motorju. Po obsodbi so ogorčeni podporniki, ki se niso strinjali s sodnikovo odločitvijo, ustvarili Facebook stran "Podprimo zlatarja iz Nice". Stran je zgolj v dveh dneh zbrala 1,45 milijona všečkov, mnogi pa so se naslednji dan tudi zbrali na trgu v Nici v podporo Turku.

"Oborožene, agresivne barabe so me napadle"

"Obžalujem to, da je fant mrtev. Vendar se je sam odločil, da bo storil, to, kar je storil," je Stephan Turk komentiral nesrečni dogodek ter dodal, da je normalno, da se je med napadom branil.

Mrtvi najstnik je bil sicer že večkrat obsojen za napad, krajo in kazniva dejanja v prometu, poročajo francoski mediji.

Možnost izogiba obsodbi

Francoska zakonodaja sicer omogoča morilcu izogniti se obsodbi, a le če lahko dokaže, da je ravnal v skladu "zakonite obrambe". Tožilec ne vrjame, da to velja tudi za Stephana Turka, saj ni indicev, da bi bilo življenje zlatarja v neposredni nevarnosti, poroča francoska agencija AFP.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.