Svet
14 ogledov

Imeli bi tako denar kot čast

V Grčiji so proti vladnim varčevalnim ukrepom nedavno protestirali upokojenci. ( Žurnal24 main
Grčija je pozive k dodatnemu varčevanju označila za vmešavanje v notranje zadeve države.
Res smo v težavah, a vseeno imamo meje. Glede naše časti se ne bomo pogajali z nikomer. Ukaze sprejemamo zgolj od grškega ljudstva.
Jorgos Petalotis, tiskovni predstavnik grške vlade

Grška vlada se je ostro odzvala na petkov poziv predstavnikov Evropske komisije, Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Evropske centralne banke (ECB), naj Grčija poleg ostrih varčevalnih ukrepov izvede še obsežne reforme in proda za 50 milijard evrov državnega premoženja.

Kot poudarjajo v Atenah, gre za vmešavanje v notranje zadeve države.

"Vedenje predstavnikov Evropske komisije, IMF in ECB je bilo nesprejemljivo. Prosili smo jih za pomoč in z naše strani v zameno izpolnjujemo vse obveznosti. Vendar pa nikogar nismo prosili, naj se vpleta v naše notranje zadeve," je v izjavi za javnost po poročanju tujih tiskovnih agencij zapisal tiskovni predstavnik grške vlade Jorgos Petalotis.

"Res smo v težavah, a vseeno imamo meje. Glede naše časti se ne bomo pogajali z nikomer. Ukaze sprejemamo zgolj od grškega ljudstva," je še zapisal.

Predlagali dodatne reforme in privatizacijo
Predstavniki Evropske komisije, IMF in ECB redno spremljajo izpolnjevanje pogojev s strani grške strani za črpanje do 110 milijard evrov posojil držav z evrom in IMF. V petek so ob koncu redne misije v Grčiji zatrdili, da bi morala država poleg ostrih varčevalnih ukrepov, ki se že izvajajo in sprožajo gnev državljanov, izvesti še obsežne strukturne reforme in izpeljati privatizacijo, s katero se bo do leta 2015 v proračun nateklo 50 milijard evrov.

Predstavniki EU in IMF namreč v privatizaciji doslej neučinkovito upravljanega javnega premoženja vidijo velik potencialni vir javnofinančnih prihodkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.