Svet
32 ogledov

Imeli naj bi notranje pomočnike

Napad na letališče v Carigradu EPA
Teroristi, ki so v torek izvedli napad na letališče v Istanbulu, naj bi imeli notranje pomočnike, menijo turški preiskovalci. Medtem svarila, da se obetajo novi napadi, s čimer naj bi Islamska država poskrbela za dvig morale med svojimi vojščaki. V strahu tudi ZDA.

Turški preiskovalci, ki raziskujejo ozadje torkovega terorističnega napada na letališče v Istanbulu, so vse bolj prepričani, da so imeli teroristi, ki so na letališče prinesli orožje in razstrelivo, notranje pomočnike. Pred samim vstopom na letališče je potrebno skozi rentgen, poleg tega mora vsak potnik skozi nekaj policijskih kontrol. Turška policija po napadu opravlja pogovore z več kot 50-timi delavci letališča. Odgovornost za napad Islamska država sicer uradno še ni prevzela.

Strah pred novimi napadi

Pred skoraj natanko dvema letoma je Abu Bakr al-Baghdadi, samooklicami vodja Islamske države razglasil ustanovitev kalifata na območju Sirije in Iraka, na območjih, ki so bili takrat pod vodstvom borcev IS. Kalifat se po dveh letih skoraj z vsakim dnem oža.

Da bi v takšnih okoliščinah dvignili moral osvojih borcev ima Islamska država svojo krvavo strategijo; vsakič, ko je prišlo do izgube pomembnih strateških točk, je sledilo maščevanje. Na ta način naj bi pokazali, da je vojno v vsakem trenutku moč prestaviti kamorkoli v Evropo ali širše v svet.

Do usklajenih napadov na Pariz novembra lani je prišlo mesec dni po začetku ruskih napadov na položaje IS v Siriji, ko je kalifat izgubil velik del območja. Nedavni napad v Bruslju se je zgodil dan preden je sirska vojska z rusko pomočjo popolnoma osvobodila mesto Palmira, napad v Istanbulu pa dva dni potem ko je iraška vojska osvobodila oporišče IS, mesto Faludža.

CIA meni, da IS namerava napasti tudi ZDA

Direktor ameriške obveščevalne agencije Cia John Brennan je po terorističnem napadu na letališče v Istanbulu za spletno stran Yahoo povedal, da si po njegovem mnenju skrajna skupina Islamska država želi podoben napad izvesti v ZDA, poroča STA.

Brennan je po napadu v Istanbulu dejal, da bi bil zelo presenečen, če IS ne bi poskušal storiti kaj podobnega tudi v ZDA. Brennan je bil v besedah previden in IS ni neposredno povezal z napadom na istanbulskem letališču, vendar je opozoril, da izvedba napada nedvomno kaže na veliko verjetnost IS.

Izjava Brennana, da si IS želi podoben napad izvesti tudi v ZDA je sicer presenečenje za tiste, ki trdijo, da je IS v ZDA napadel že dvakrat. Prvič naj bi to bilo lani v San Bernardinu, kjer je zakonski par morilcev izrazil zvestobo IS in drugič ta mesec v Orlandu, kjer je podobno storil Američan afganistanskega rodu. Brennan in tudi FBI doslej niso našli nobenih dokazov, da bili trije morilci res povezani z IS, razen da so spremljali teroristično propagando po svetovne spletu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.