Svet
62 ogledov

Imenoval nove "prince Cerkve"

papež Profimedias
Papež Frančišek je na slovesnosti v vatikanski baziliki svetega Petra imenoval 20 novih kardinalov, ki prihajajo iz 18 držav.

Na slovesnosti je bil tudi zaslužni papež Benedikt XVI.

Med novimi kardinali jih je 15 mlajših od 80 let. To pomeni, da imajo pravico sodelovati na konklavu, ki voli novega papeža. Pet jih je iz evropskih držav, po trije iz azijskih in latinsko-ameriških držav in po dva iz Afrike in Oceanije.

S tem se je zbor kardinalov s pravico do sodelovanja na konklavu povečal na 125, medtem ko je vseh kardinalov okoli 200.

Frančišek je novim "princem Cerkve" na današnji slovesnosti izročil škrlatna pokrivala in jim predal kardinalske prstane, novi kardinali pa so obljubili zvestobo papežu in Cerkvi. Pozval jih je k medsebojnemu sodelovanju in k odgovornemu služenju Cerkvi.

Na slovesni maši je bilo tudi okoli 150 drugih kardinalov, pa tudi prejšnji papež Benedikt XVI., ki je sodeloval že na konzistoriju februarja lani, ko je Frančišek imenoval 19 novih kardinalov. Benedikt je sicer pred dvema letoma odstopil in se umaknil v samostan v Vatikanu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.